Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2005

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩ»

Απάντηση του Επιτρόπου Spidla στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Απάντηση της Commission σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη περιγράφει την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώ». Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Spidla αναφέρει ότι παρόλο που το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από εθνικούς πόρους, ορισμένες δράσεις του έχουν ενταχθεί στον άξονα 2 του Επιχειρησιακού Προγράμμτος «Υγεία και Πρόνοια» του ΚΠΣ. Η απορροφητικότητα των δράσεων αυτών όπως φαίνεται στον συννημένο χρηματοδοτικό πίνακα είναι αρκετά χαμηλή, μόλις 23,12%. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα εξής μέτρα:

«Δημιουργία δομών μέσα στις κοινότητες για την υλοποίηση του έργου της μεταρρύθμισης του ψυχιατρικού συστήματος» το οποίο παρουσιάζει απορροφητικότητα μόλις 8,98%

«Δράση γα την πρόληψη-ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικοοικονομικής επανένταξης» το οποίο παρουσιάζει απορροφητικότητα μόλις 10,88%

Η Commission σημειώνει ότι «Μέχρι σήμερα, δεν έχει επέλθει καμία απώλεια πιστώσεων για το πρόγραμμα αυτό, βάσει των κανόνων που έχουν θεσπισθεί από τους κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων, λόγω καθυστέρησης της υλοποίησης» και καταλήγει ότι «εντούτοις, ο ρυθμός υλοποίησης και, κατά συνέπεια, ο ρυθμός εκείνος της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων θα ήταν μεγαλύτερος αν ορισμένα σχέδια σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των δομών υποδοχής ασθενών μετά την αποϊδρυματοποίηση δεν είχαν καθυστερήσει εξαιτίας της αντίθεσης των κατοίκων των γύρω περιοχών και των δυσχερειών πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβιβάσθηκαν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, τα προβλήματα αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό λυθεί»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Όπως προκύπτει από την σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με δίκτυο φορέων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα προγράμματα αποασυλοποίησης καρκινοβατούν από την στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση την κύρια χρηματοδότηση τους. Ας ελπίσουμε ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει θέμα και θέαμα σε όλον τον κόσμο όπως στο παρελθόν.»

To Γραφείο Τύπου