Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2005

Φυλακές του Γκουαντάναμο: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται την επίσκεψη του ΟΗΕ!

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: "Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν απαλλάσσει τα κράτη από τις διεθνείς τους υποχρεώσεις".

Απάντηση του Συμβουλίου στον Δ. Παπαδημούλη.

Το Συμβούλιο των Υπουργών, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με το αίτημα και τις ανεπιτυχείς έως σήμερα προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών από τον Ιανουάριο του 2004 να διερευνήσουν τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο και την άρνηση των ΗΠΑ να το επιτρέψουν, τονίζει ότι η ΕΕ "συμμερίζεται τις ανησυχίες του ευρωβουλευτή" και "έχει θίξει επανειλημμένως το συγκεκριμένο θέμα σε διάφορα επίπεδα". Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να πιέζει τις ΗΠΑ ώστε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη.

Η πλήρης απάντηση του Συμβουλίου έχει ως εξής:

"Η ΕΕ συμμερίζεται τις ανησυχίες τις οποίες εξέφρασε ο αξιότιμος κύριος βουλευτής όσον αφορά το αίτημα ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ να επισκεφθούν τον κόλπο του Γκουαντάναμο και όσον αφορά τη σημασία της τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Κατά την 61η σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ΗΠΑ προέβησαν σε δημόσια δήλωση σύμφωνα με την οποία προσβλέπουν στη "συνέχιση των επαφών με [τους ειδικούς εισηγητές] προκειμένου να δοθεί συνέχεια στα αιτήματα για επισκέψεις στο Γκουαντάναμο". Η δήλωση αυτή συνέβαλε ώστε η ΕΕ να καταψηφίσει από κοινού το ψήφισμα που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κούβας σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόλπο του Γκουαντάναμο.

Έκτοτε, η ΕΕ έχει επανειλημμένως θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα με τις αρχές των ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Στις σχέσεις της με τρίτες χώρες, η ΕΕ απευθύνει συστηματικά πρόσκληση για συνεργασία με τις Ειδικές Διαδικασίες του ΟΗΕ, μηχανισμό στον οποίο η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία. Παρομοίως, η ΕΕ υπενθυμίζει συχνά στις τρίτες χώρες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά κατά την πάταξη της τρομοκρατίας. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν απαλλάσσει τα κράτη από τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, όπως εκείνες που απορρέουν από τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συζητά τα εν λόγω θέματα με τις ΗΠΑ."

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με μια γλώσσα που προσέχει μην στενοχωρήσει τον πλανητάρχη, ομολογεί ότι η ηγεσία των ΗΠΑ εξακολουθεί να περιφρονεί και να κοροϊδεύει επό χρόνια τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τσαλαπατά βάναυσα τη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Τέτοιες προκλητικές πρακτικές υπονομεύουν τη δημοκρατία και ανατροφοδοτούν την τρομοκρατία".

To Γραφείο Τύπου