Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2005

Θαύμα-θαύμα! Ούτε μια παραβίαση στις επιδοτήσεις των αναπτυξιακών Νομών!

Απάντηση της Κομισιόν στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αναφέρει ποτέ στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιπτώσεις επιχειρήσεων που, ενώ συγχρηματοδοτήθηκαν από αναπτυξιακούς νόμους και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό ή μείωσαν το προσωπικό τους ή έκλεισαν τομείς παραγωγής.

Αυτή την εξωφρενική διαπίστωση κάνει η Επίτροπος κα Ντ. Χούμπνερ, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση, που κατέθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής με αφορμή λίστα της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση» με 991 επιχειρήσεις που έλαβαν κοινοτικούς πόρους την περίδιο 1995 - 99, αρκετές από τις οποίες δεν τήρησαν τους όρους των συμβάσεων χρηματοδότησης που αφορούσαν διατηρήρηση του προσωπικού, τη μη διακοπή ή τη μη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, καλούνταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει:

«Ποιές επιχειρήσεις από αυτές που συγχρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια δεν έχουν, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν για μη μείωση προσωπικού, μη μείωση του ενεργητικού ή διακοπή εργασιών της επιχείρησης;

Γνωρίζει σε πόσες και ποιές επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί κυρώσεις για μη τήρηση των υποχρεώσεων τους στην Ελλάδα; Έχει ενημερωθεί σχετικά από τις ελληνικές αρχές; Τί μέτρα προτίθεται να λάβει;»

Στην απάντησή της η Επίτροπος τονίζει ότι: «Την ευθύνη για την παρακολούθηση των όρων μιας σύμβασης συγχρηματοδότησης φέρουν οι αρχές του οικείου κράτους μέλους.

Το κράτος μέλος υποχρεούται να ενημερώνει την Επιτροπή για κάθε ουσιώδη μεταβολή η οποία επηρεάζει την επένδυση και η οποία, κατά συνέπεια, θα απαιτούσε ενδεχομένως δημοσιονομική διόρθωση.

Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κοινοτική επιχορήγηση υποχρεούνται να διατηρούν το επίπεδο της επένδυσης για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών και να τηρούν όλους τους όρους της σύμβασης συγχρηματοδότησης μεταξύ της επιχείρησης και της δημόσιας αρχής που χορηγεί τη βοήθεια».

Και καταλήγει: «Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί από τις ελληνικές αρχές στην Επιτροπή τέτοιες περιπτώσεις σε σχέση με χρηματοδοτικές συνεισφορές που χορηγήθηκαν για έργα συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ ο κόσμος βοά για το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται γύρω από τους αναπτυξιακούς νόμους, για επενδύσεις που έμειναν ημιτελείς, για παραβιάσεις των όρων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι «επενδυτές», δεν έχει βρεθεί για δεκαετίες, κυβέρνηση να αναφέρει στην Κομισιόν κάποιες έστω περιπτώσεις παραβάσεων. Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να δώσει τον πίνακα των παραβιάσεων και να εφαρμόσει τον νόμο για την επιστροφή των επιδοτήσεων επιβάλλοντας στους παραβάτες τις σχετικές κυρώσεις.»

To Γραφείο Τύπου