Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2005

Η Κομισιόν παραδέχεται τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πρότασης κανονισμού για την εκτροφή πουλερικών

Απάντηση του Επιτρόπου Κυπριανού στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Στις αρνητικές επιπτώσεις της πρότασης της Επιτροπής για τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος αναφέρεται ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Κυπριανού.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, η Commission παραδέχεται ότι ο προτεινόμενος κανονισμός ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση τόσο της κερδοφορίας όσο και της παραγωγικής ικανότητας των πτηνοτροφικών μονάδων. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση του όγκου εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ. Ειδικότερα όσον αφορά τις εισαγωγές, αναφέρει ότι την απασχολεί η ζημιά που μπορεί να υποστούν οι ευρωπαίοι παραγωγοί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών που δεν εφαρμόζουν εξίσου αυστηρούς κανόνες εκτροφής με εκείνους που ισχύουν στην ΕΕ και σημειώνει:

"Παράλληλα με την αξιολόγηση αντικτύπου που συνόδευε την εν λόγω πρόταση, η Επιτροπή ενημερώθηκε σχετικά με διάφορες μελέτες για την αξιολόγηση του πιθανού αντικτύπου της πρότασης αυτής όσον αφορά την απώλεια παραγωγικής ικανότητας και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Τα στοιχεία παραπομπής καθώς και μέρος των δεδομένων που παρατίθενται σε μια σειρά τέτοιων μελετών έχουν ήδη διαβιβαστεί στην τεχνική ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου, όπου αυτή τη στιγμή εξετάζεται η πρόταση της Επιτροπής από εκπροσώπους των κρατών μελών."

Το θέμα έχει τεθεί στον ΠΟΕ από το 2000 και η Commission στοχεύει «στην αποφυγή του προστατευτισμού στο εμπόριο ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ότι το εμπόριο δεν παρεμποδίζει τις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων».

Η Commission, παραδέχεται επίσης, ότι υφίσταται η ανάγκη για την δημιουργία ενός εναρμονισμένου συστήματος υποχρεωτικής σήμανσης για το κρέας του κοτόπουλου και των παρασκευάσματων αυτού. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στον ευρωπαίο καταναλωτή να είναι πλήρως ενημερωμένος για την ποιότητα των προιόντων που αγοράζει και ταυτόχρονα θα προσδόσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στα ευρωπαικά προιόντα. Ενδεικτικά ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι «είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε ενέργεια που βασίζεται σε ηθικά κίνητρα και προσδίδει αναγνωρισμένη προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν. Πράγματι, υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της ενδεχόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής από την αγορά, με την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές είναι πλήρως ενημερωμένοι και τα προϊόντα φέρουν σαφή επισήμανση»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Οι καλές συνθήκες διαβίωσης και εκτροφής των ζώων είναι θεμιτός στόχος ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα των τροφίμων και την υγεία του καταναλωτή. Σε καμία περίπτωση όμως, το επιπλέον κόστος εφαρμογής δεν πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους παραγωγούς. Ας μην ξεχνάμε ότι η πτηνοτροφία είναι ένας κλάδος ο οποίος εξαιτίας των αδέξιων χειρισμών της κυβέρνησης έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Για αυτό τον λόγο, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και η Commission οφείλουν αφενός να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών και αφετέρου να προστατέψουν τα εγχώρια κτηνοτροφικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αμφιβόλου ποιότητας εισαγωγών»

To Γραφείο Τύπου