Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2005

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη

Στην Κομισιόν φέρνει με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα τη ρύθμιση που επιχειρεί την κατάργηση με νόμο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί- ΔΕΚΟ». Το άρθρο 14 του εν λόγω νομοσχεδίου υποχρεώνει τις διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, που έστω και για κάποιο πρόσκαιρο διάστημα παρουσιάζουν ελλείμματα -ακόμη και αν αυτά προέρχονται από την άσκηση κοινωφελούς υπηρεσίας- να προωθούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες αν δεν τύχουν της συναίνεσης των εργαζομένων εντός 4 μηνών θα επιβάλλονται με νόμο.

Με δεδομένο ότι η ανωτέρω ρύθμιση καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, ερωτάται η Επιτροπή:

Θεωρεί την προωθούμενη ρύθμιση συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία, το άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη καθώς και τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 98;

Θεωρεί ότι σε περίπτωση πώλησης - μεταβίβασης μιας δημόσιας επιχείρησης, αφού πρώτα θα έχουν περιοριστεί τα δικαιώματα των εργαζομένών της με την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας, δεν υπονομεύεται η όποια προστασία παρέχεται στους εργαζόμενους με βάση το άρθρο 3 της Οδηγίας 2001/23του Συμβουλίου, που αφορά στη «διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβιβάσεως επιχειρήσεων»;

To Γραφείο Τύπου