Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2005

Ανεξέλεγκτη χωματερή δίπλα στο Μόρνο

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημουλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε με ερώτηση του το θέμα της ανεξέλεγκτης χωματερής ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ερωτά την Επιτροπή αν είναι ενημερωμένη με το θέμα που αφορά την υγεία του μισού ελληνικού πληθυσμού που κατοικεί στην πρωτεύουσα καθώς τα στραγγίσματα της χωματερής καταλήγουν μέσα στη λίμνη που υδροδοτεί το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ έχει ως εξής:

«Στα χείλη του Μόρνου υψώνεται η ανεξέλεγκτη χωματερή του Λιδωρικίου, τα στραγγίσματα της οποίας καταλήγουν μέσα στη λίμνη που υδροδοτεί το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Παράλληλα οι 3 αποχετευτικοί αγωγοί του Δήμου Λιδωρικίου εκβάλλουν στον Μόρνο. Επιπρόσθετα στο Δήμο αυτό υπάρχουν 3 ακόμη χωματερές, με αποτέλεσμα η ρύπανση του οικοσυστήματος του Μόρνου να είναι χρόνια Ο Δήμαρχος Λιδωρικίου με επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Μάρτιο του 2005 ζήτησε την παρέμβασή του για την υλοποίηση του περιμετρικού αγωγού μεταφοράς αστικών λυμάτων του Δήμου Λιδωρικίου και του Σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου, ώστε τα λύματα να διοχετεύονται σε Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων εκτός της λεκάνης απορροής του Μόρνου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.109.000 ευρώ και καθυστερεί διότι η εταιρεία στην οποία το έχει αναθέσει η ΕΥΔΑΠ δεν έχει εκπονήσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Β΄ Φάσης. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, πολλά ερωτηματικά γεννώνται σχετικά με την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, εφόσον λύματα και άγνωστης ποιότητας στραγγίσματα ρυπαίνουν τον Μόρνο.

Θα μπορούσε να με πληροφορήσει η Επιτροπή εάν είναι ενημερωμένη γι` αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στην υγεία του μισού ελληνικού πληθυσμού που κατοικεί στην πρωτεύουσα; Προτίθεται η Επιτροπή να στείλει αντιπροσωπεία στελεχών της για να ελέγξει την υπάρχουσα κατάσταση; Πώς θα αντιδράσει η Επιτροπή στη νέα αυτή παραβίαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας Περιβάλλοντος; Υπάρχει περίπτωση να προσφύγει κατά της Ελλάδας, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων; »

To Γραφείο Τύπου