Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/12/2005

Τελευταία στην ΕΕ-15 η Ελλάδα στην απορρόφηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Ταμείου!

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Έξι χρόνια σχεδόν, μετά την έναρξη υλοποίησης του Γ ΚΠΣ, η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος όρος απορρόφησης για την Ευρώπη των 25 είναι 50%, στην Ελλάδα η απορρόφηση δεν υπερβαίνει το 36,3%. Αυτό προκύπτει από απάντηση και συνημμένο πίνακα της αρμόδιας Επίτροπου κ. Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Από τον συνημμένο πίνακα όπου περιγράφεται η δημοσιονομική εκτέλεση του ΕΤΠΑ για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκύπτει ότι η χώρα μας είναι για μια ακόμη φορά η τελευταία ανάμεσα στα 15 παλαιά κράτη μέλη της Ένωσης. O μέσος ρυθμός απορρόφησης των παλαιών κρατών μελών υπερβαίνει το 52%. Σημειώνεται ότι άλλες χώρες της "συνοχής" όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν κατορθώσει να απορροφούν τα κοινοτικά κονδύλια με ταχύτητα περίπου διπλάσια από αυτή της Ελλάδας

Οι μόνες χώρες που εμφανίζονται να υστερούν σε σχέση με την Ελλάδα είναι τα 10 νέα κράτη μέλη τα οποία όμως εντάχθηκαν στην Ένωση μόλις πριν από 19 μήνες (1η Μάιου 2005). Μέχρι σήμερα ωστόσο έχουν κατορθώσει να απορροφήσουν ήδη το 16,72% των διαθέσιμων πόρων.

Όπως επισημαίνει και η Commission για το σύνολο της ΕΕ «στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, οι αναλήψεις υποχρεώσεων ανέρχονται σε 102 περίπου δις ευρώ (83%). Η εκτέλεση των πληρωμών του ΕΤΠΑ αντιστοιχεί σε 61 δις ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ήμισυ σχεδόν των πόρων του ΕΤΠΑ που είχαν αποφασιστεί, έχουν ήδη καταβληθεί.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική εκτέλεση στην Ελλάδα, οι αναλήψεις υποχρεώσεων υπερβαίνουν τα 12 δις ευρώ (82%), ενώ έχουν καταβληθεί περισσότερα από 5 δις ευρώ (36%)».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Οι αριθμοί δυστυχώς μιλούν από μόνοι τους. Οι συγκρίσεις βαθμολογούν την εξακολουθητική ολιγωρία και τη διαχειριστική ανεπάρκεια των ελληνικών κυβερνήσεων. Την ώρα που η βρετανική Προεδρία οδηγεί σε νέες περικοπές του Δ' ΚΠΣ, οι τρύπες που οδηγούν σε σημαντική απώλεια πόρων από το Γ' ΚΠΣ εξακολουθούν να χάσκουν. Η κυβέρνηση οφείλει να ανασκουμπωθεί και να υλοποιήσει τάχιστα τις δεσμεύσεις της. Με δεδομένο ότι το ελληνικό Δ'ΚΠΣ θα είναι σημαντικά μικρότερο του Γ'ΚΠΣ καθώς και την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικά περιθώρια απώλειας ούτε ενός επιπλέον ευρώ"!

To Γραφείο Τύπου