Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2005

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της Ευρωαριστεράς εναντίον της οδηγίας Μπολκεστάιν

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχουν 17 κόμματα της Αριστεράς, ανάμεσά τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, με ομόφωνη απόφασή της, εντείνει την κινητοποίηση της σε συνεργασία με συνδικάτα και άλλες κοινωνικές οργανώσεις, εναντίον της νεοφιλελεύθερης πρότασης οδηγίας Μπολκεστάιν, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στα μέσα Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, αποφασίστηκε ομόφωνα να δημοσιευθεί την Παρασκευή 9/12 στον Ευρωπαϊκό Τύπο, κοινή έκκληση της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την οποία συνυπογράφουν σε κάθε χώρα ο Πρόεδρος και οι αντίστοιχοι ευρωβουλευτές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε στους Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να συνδιαμορφώσουν και να συνυπογράψουν το κείμενο-έκκληση για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει συμφωνία για την απόσυρση της νεοφιλελεύθερης πρότασης οδηγίας Μπολκεστάιν και για την απόφαση της Ευρωομάδας για την κοινή εκστρατεία. Δυστυχώς η πρόταση απορρίφθηκε από ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Το κείμενο της έκκλησης το οποίο και συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της ομάδας Φράνσις Βουρτζ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης έχει ως εξής:

"Κυρίες, Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,

Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το σχέδιο οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάχθηκε στο πλευρό των οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν. Ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών έναντι των μεγάλων κινδύνων του "κοινωνικού ντάμπινγκ" που εμπεριέχει αυτή η πρόταση. Υποστήριξε με συνέπεια το αίτημα για την απόσυρσή της Οδηγίας "Φρανκενστάιν", όπως την αποκαλούν τα συνδικάτα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Πολλές κυβερνήσεις της Ένωσης, ενόψει του νέου αυτού άλματος στον αχαλίνωτο ανταγωνισμό μεταξύ και σε βάρος των μισθωτών και αναλογιζόμενες το μέγεθος της αντίδρασης των πολιτών τους, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ενέκριναν το σχέδιο αυτό και ότι σχεδόν ήταν καταδικασμένο να αποσυρθεί !

Οκτώ μήνες αργότερα όμως, να που η "οδηγία Μπολκεστάιν- Φρανκεστάιν" επιστρέφει στο κέντρο της επικαιρότητας και μάλιστα με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο. Πράγματι, στις 23 Νοεμβρίου 2005, η επιτροπή εσωτερικής αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε -με 33 ψήφους έναντι 7- το αίτημα απόρριψης της οδηγίας ! Απέρριψε ακόμη και τις τροπολογίες που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής. Γενικά, δεν πλειοψήφησε καμία πρόταση για σοβαρό μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων του σχεδίου οδηγίας. Εν τούτοις, στην τελική ψηφοφορία, μόνον 10 βουλευτές ψήφισαν κατά· 25 ψήφισαν υπέρ και 6 απείχαν.

Ακόμη και αν ο συσχετισμός αυτός των δυνάμεων στο επίπεδο της εν λόγω κοινοβουλευτικής επιτροπής, δεν ανταποκρίνεται ακριβώς προς αυτόν του Κοινοβουλίου στο σύνολό του, τα σημάδια δεν είναι καλά και όσον αφορά την ψηφοφορία από την Ολομέλεια, η οποία προβλέπεται, κατ' αρχήν, για τα μέσα Ιανουαρίου 2006!

Πρόκειται για μία ακόμη δραματική εικόνα του χάσματος που χωρίζει αρκετούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις ανησυχίες μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων τους. Το βασικό μας συμπέρασμα είναι: χωρίς ισχυρότατη και σαφή αντίδραση των κοινωνικών φορέων-ανάλογη προς αυτήν της 19ης Μαρτίου 2005- εντός των προσεχών εβδομάδων, διατρέχουμε τον κίνδυνο σοβαρότατης ήττας για εκατομμύρια ευρωπαίους μισθωτούς. Τυχόν εφαρμογή της Οδηγίας, θα οδηγούσε σε μια βίαιη συμπίεση όλων των κοινωνικών συνθηκών (αμοιβές, ασφάλιση, φορολογικό σύστημα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας) για εκατομμύρια εργαζόμενους αλλά και ένα σοβαρό κίνδυνο για ένα μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων ιδιαίτερα επιχειρήσεων.

Μία σημαντική κοινωνική κινητοποίηση έχει σοβαρές πιθανότητες να φέρει αποτελέσματα!

Με αυτό το πνεύμα η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά επιθυμεί να επαναλάβει ότι είναι πλήρως διατεθειμένη να εντείνει την οργανωμένη της κινητοποίηση ώστε να ακουστούν και να γίνουν σεβαστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι απαιτήσεις των συμπολιτών μας, αρχίζοντας από αυτήν που ήταν ήδη στο επίκεντρο των ενιαίων κινητοποιήσεων της περασμένης άνοιξης: την απόρριψη της οδηγίας Μπολκεστάιν. Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και ο ΣΥΝ ζητούν την απόσυρση της πρότασης και όχι απλές μικροεπιδιορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταργηθεί η αρχή της χώρας προέλευσης και να εξαιρεθούν πλήρως οι τομείς της υγείας και της ευρύτερης κοινής ωφέλειας.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς αλληλεγγύης,

Francis WURTZ, Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δημήτρης ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Η πρόταση Μπολκεστάιν, παρά τις μικροτροποποιήσεις της, θα οδηγήσει, εάν υιοθετηθεί, σε μια βίαιη συμπίεση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων και θα υποσκάψει, μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού από εταιρείες με έδρα σε χώρες χαμηλού κόστους, τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για γενικολογίες και μισόλογα".

To Γραφείο Τύπου