Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/12/2005

Η Οδύσσεια του προϋπολογισμού δια χειρός Αλμούνια

Νέα εφάπαξ μέτρα για αύξηση εσόδων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Απάντηση Αλμούνια στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την προετοιμασία του ελληνικού προϋπολογισμού του 2006 απάντησε ο Επίτροπος κ. Αλμούνια.

Στο πρώτο ερώτημα σχετικά με την τιτλοποίηση ανείσπρακτων οφειλών ο κ. Αλμούνια περιγράφει την απίθανη Οδύσσεια της κατάρτισης του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2006 ως εξής:

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, καμία πράξη τιτλοποίησης δεν προβλέπεται επισήμως από την κυβέρνηση για το 2005 όσο το 2006. Παρόλο που το προσχέδιο προϋπολογισμού 2006 που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο στις 3 Οκτωβρίου 2005 προέβλεπε εφάπαξ έσοδα ύψους 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) από πράξεις τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων χρεών από φόρους για το 2005 και για το 2006, οι ελληνικές αρχές άλλαξαν αυτά τα δημοσιονομικά σχέδια στο τέλος του Οκτωβρίου 2005. Σύμφωνα με την έκθεση που έστειλαν οι ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Οκτωβρίου 2005, σε εκτέλεση της ανακοίνωσης του Συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου 2005, η πράξη τιτλοποίησης θα λάμβανε χώρα μόνο το 2005 και θα ανερχόταν στο 0,8% του ΑΕΠ, αντί για 1%. Επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί καμία πράξη τιτλοποίησης για το 2006. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά σχέδια για το 2005 άλλαξαν εκ νέου μετά από δύο εβδομάδες. Επειδή η λογιστική αντιμετώπιση της πράξης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από την Eurostat, ο Υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε δημοσίως στις 14 Νοεμβρίου 2005 ότι τα πιθανά έσοδα από την πράξη τιτλοποίησης θα συμπεριληφθούν στα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα του 2005 μόνο κατόπιν έγκρισης της πράξης από τη Eurostat και εν συνεχεία θα αφαιρεθούν από το έλλειμμα. Ακολούθως, ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε ότι το έλλειμμα για το 2005 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,4% του ΑΕΠ αποκλείοντας έτσι την πράξη τιτλοποίησης.»

Στη δεύτερη ερώτηση, στην περίπτωση μη τιτλοποίησης των ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο αν υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος ο Επίτροπος απαντά:

«Σύμφωνα με το αναθεωρημένο έλλειμμα για το 2005 (4,4% του ΑΕΠ αντί για 3,6%), η κυβέρνηση δεν προβλέπει εναλλακτικά μέτρα σε περίπτωση που η πράξη τιτλοποίησης δεν εγκριθεί από την Eurostat και ακολούθως το σχετικό ποσό δεν αφαιρεθεί από το έλλειμμα. Όσον αφορά το 2006, η κυβέρνηση σχεδιάζει την περίοδο αυτή προσωρινά έσοδα από ορισμένα εφάπαξ μέτρα ίσα με το 0,6% του ΑΕΠ.»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Αλμούνια στην απάντησή του περιγράφει τη διαδικασία κατάρτισης του ελληνικού προϋπολογισμού του 2006 με τρόπο που θυμίζει κωμωδία. Όπως προκύπτει από το δεύτερο σκέλος της απάντησης του Επιτρόπου ενώ σε λίγες μέρες εγκρίνεται ο πρϋπολογισμός από τη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει αυτή την περίοδο νέα εφάπαξ μέτρα για την αύξηση των εσόδων, ύψους 1,5 δις ευρώ, άγνωστα στην Ελληνική Βουλή και τους Έλληνες πολίτες. Ποιος είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι στον αέρα;»

To Γραφείο Τύπου