Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2005

Περιβάλλον, κοινωνία της πληροφορίας και σιδηρόδρομοι τα θύματα της αναθεώρησης του Γ' ΚΠΣ

Δ. Παπαδημούλης: «Ο άδικος κυβερνητικός νόμος παραμένει στον αέρα»

Η ελληνική κυβέρνηση σε μια λογιστική προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ θυσιάζει προγράμματα πολύτιμα για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Από τον συνημμένο πίνακα που δείχνει λεπτομερώς όλες τις τροποποιήσεις που έγιναν στα επιχειρησιακά προγράμματα φαίνεται ότι:

Αντίθετα, κερδισμένες εμφανίζονται οι ευκολότερα απορροφήσιμες και αμφίβολης για τη χώρα μας, προστιθέμενης αξίας δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης (41 εκατ. ΕΥΡΩ) καθώς και τα ΠΕΠ (64,5 εκατ ΕΥΡΩ)

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Commission έχει ως εξής:

«Στις 14 Οκτωβρίου 2005, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν στην Επιτροπή πρόταση τροποποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) και των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Ο σχετικός πίνακας αποστέλλεται απευθείας στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου και στη Γραμματεία του Κοινοβουλίου και δείχνει λεπτομερώς όλες τις τροποποιήσεις που έγιναν στα επιχειρησιακά προγράμματα καθώς και τη μεταφορά από Ταμείο σε Ταμείο (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)) ποσού ύψους 75.541.669 ευρώ.

Όσον αφορά τα έργα που πρέπει να εξαιρεθούν, η Επιτροπή δεν διαθέτει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των αρχών διαχείρισης που ορίζονται από το κράτος μέλος.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Υπό το άγχος της κακής πορείας του Γ'ΚΠΣ, η κυβέρνηση θυσιάζει βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να πανηγυρίζει για τα 20 δις του Δ'ΚΠΣ, οφείλει να τρέξει για να αξιοποιηθούν σωστά τα 25 περίπου δις για το Γ'ΚΠΣ, χωρίς να χαθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ".

To Γραφείο Τύπου