Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/12/2005

Θεωρείται εργαζόμενος όποιος απασχολείται 1 ώρα την εβδομάδα έστω και αμισθί;

Η κοινή λογική λέει ΟΧΙ ο κ. Αλμούνια λέει ΝΑΙ

Απάντηση Αλμούνια στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη συγκρισιμότητα των δεικτών ανεργίας και απασχόλησης στα κράτη - μέλη, απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια.

Από την απάντηση του κ. Αλμούνια, η οποία επισυνάπτεται, προκύπτει ότι «Η μόνη πηγή που παρέχει συγκρίσιμα αποτελέσματα μεταξύ των κρατών-μελών είναι η έρευνα για το εργατικό δυναμικό». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το πώς ορίζεται ο απασχολούμενος.

Πιο συγκεκριμένα: «Όσον αφορά την απασχόληση στην έρευνα για το εργατικό δυναμικό, ως απασχολούμενοι ορίζονται όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα αναφοράς της έρευνας, είτε έναντι αμοιβής, είτε με σκοπό το κέρδος ή για να βοηθήσουν την οικογενειακή επιχείρηση αμισθί. Περιλαμβάνει την προσωρινή, περιστασιακή ή έκτακτη απασχόληση εφόσον τα άτομα εργάζονται τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα αναφοράς ή δεν εργάστηκαν αλλά είχαν μια θέση απασχόλησης ή μια επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά σε περιπτώσεις ασθένειας, διακοπών, εργασιακών διαφορών ή κατάρτιση και εκπαίδευση.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ακραία ερμηνεία των επίσημων στατιστικών για το ποιος θεωρείται απασχολούμενος, υπονομεύει ευθέως τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για ελαφρά μείωση της επίσημης καταγεγραμμένης ανεργίας. Ακόμη κι έτσι όμως η Ελλάδα δυστυχώς συγκαταλέγεται μεταξύ των ουραγών στον τομέα της απασχόλησης.»

To Γραφείο Τύπου