Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/01/2006

Δ' ΚΠΣ: οι 5 νέες υπερ-περιφέρειες δεν παίζουν κανένα ρόλο στην κατανομή των πόρων

Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι με την δημιουργία των 5 υπερ-περιφερειών θα αποφύγει την έξοδο ορισμένων περιφερειών από τον Στόχο 1 διαψεύδονται από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. κ. Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πιο συγκεκριμένα, η Commission παραδέχεται ότι υπήρξε «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων» με την ελληνική κυβέρνηση «σχετικά με τη δυνατότητα τεχνικής εφαρμογής της προτεινόμενης νέας περιφερειακής υποδιαίρεσης με σκοπό τον προγραμματισμό της πολιτικής της συνοχής κατά την περίοδο 2007-2013» αλλά τονίζει ότι «η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η προτεινόμενη προσέγγιση όσον αφορά τον προγραμματισμό δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σχετικά με την επιλεξιμότητα των γεωγραφικών περιοχών ή την κατανομή των κονδυλίων για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, δεδομένου ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και βασίζονται στη σημερινή ονοματολογία NUTS 2 (δηλαδή στις σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας).» Επισημαίνεται λόγω πραγματικής ή στατιστικής σύγκλισης οι ελληνκές περειφέρειες που βρίσκονται εκτός Στόχου 1 είναι το Ν. Αιγαίο, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και η Αττική.

Το πλήρως κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου κ. Χούμπνερ έχει ως εξής: «Υπήρξε μια ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις υπηρεσίες της Επιτροπής, σχετικά με τη δυνατότητα τεχνικής εφαρμογής της προτεινόμενης νέας περιφερειακής υποδιαίρεσης με σκοπό τον προγραμματισμό της πολιτικής της συνοχής κατά την περίοδο 2007-2013.

Η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τηρηθεί η επίσημη διαδικασία για την τροποποίηση της ονοματολογίας των περιφερειών, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS).

Επιπλέον, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η προτεινόμενη προσέγγιση όσον αφορά τον προγραμματισμό δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σχετικά με την επιλεξιμότητα των γεωγραφικών περιοχών ή την κατανομή των κονδυλίων για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, δεδομένου ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και βασίζονται στη σημερινή ονοματολογία NUTS 2 (δηλαδή στις σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας).

Με βάση το σκεπτικό αυτό, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον μελλοντικό προγραμματισμό με βάση τις πέντε νέες περιφέρειες που προτείνονται στο νομοσχέδιο, καθώς η προσέγγιση αυτή αναμένεται να βελτιώσει τη διαχείριση των κονδυλίων, στο πλαίσιο των ισχυουσών ρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Πολύ φοβάμαι ότι οι πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κυβερνητικοί πειραματισμοί θα επιτείνουν την ήδη προβληματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Η δημιουργία των 5 υπερ-περιφερειών θα αυξήσει την γραφειοκρατία και όχι την ευελιξία στην διαχείριση του Δ΄ Κ.Π.Σ. Στα άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ με εμπειρία και καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις στην διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων υπάρχουν 3 επίπεδα: δήμος - αιρετή περιφέρεια - κυβέρνηση. Στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν 4 επίπεδα διαχείρισης και θα προστεθεί και ένα πέμπτο: δήμος - νομός - διορισμένη περιφέρεια - διορισμένη υπερ-περιφέρεια - κυβέρνηση. Η κυβέρνηση οφείλει να ανασκουμπωθεί για την ταχεία και αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων αντί να αναζητεί πατέντες πρόσθετης γραφειοκρατίας.»

To Γραφείο Τύπου