Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/01/2006

Έκθεση Δ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη δημιουργία χρηματοδοτικού μέσου ταχείας επέμβασης και ετοιμότητας για σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Η σεισμογενής Ελλάδα να επωφεληθεί από τη βοήθεια του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας δηλώνει ο Δ. Παπαδημούλης

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός καθιστά ιδιαίτερα επίκαιρη την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας που προωθεί με την έκθεσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης (23 Ιανουαρίου 2006) της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνεται για έγκριση η έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την πρόληψη, την ετοιμότητα και διαχείριση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης. Κατά τη συζήτηση της έκθεσης ( τέλη Νοεμβρίου 2005), διαπιστώθηκε ευρύτατη συναίνεση όλων των πολιτικών ομάδων και αναμένεται η έγκριση της έκθεσης με μεγάλη πλειοψηφία, η δε τελική της υπερψήφιση προβλέπεται για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Φεβρουάριο.

Στην έκθεση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφέρει ότι το πρόγραμμα δράσης για την πολιτική προστασία είναι η κοινοτική απάντηση σε μια σειρά καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, θαλάσσια ρύπανση και άλλα καταστροφικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, κλονίζοντας τις οικονομίες των χωρών που τα υφίστανται και πλήττοντας τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού τους.

Οι κύριες τροπολογίες που ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιφέρει στη σχετική πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συνάντησαν τις βρετανικές αντιδράσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών, αφορούν:

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Η όλη προσπάθεια έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, η οποία έχει επανειλημμένα πληγεί από θεομηνίες, σεισμούς, πυρκαγιές, κτλ., και γι' αυτό ο περιορισμός των καταστροφών πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και η ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας να καταστεί επιτακτικός στόχος και όχι να αναμένουμε την εκδήλωση άλλης καταστροφής."

To Γραφείο Τύπου