Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2006

Να ερευνηθεί η υπόθεση των Πακιστανών από το Ευρωκοινοβούλιο

Επιστολή Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τζοσέπ Μπορέλ, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τον ενημερώνει αναλυτικά για την υπόθεση της παράνομης απαγωγής και ανάκρισης Πακιστανών υπηκόων στην Ελλάδα και προτείνει η όλη υπόθεση να εξεταστεί στο πλαίσιο της σχετικής διερευνητικής Επιτροπής, την οποία συνέστησε με απόφασή του στις 15 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην επιστολή του προς τον κ. Μπορέλ συνδέει την υπόθεση της απαγωγής και ανάκρισης των Πακιστανών υπηκόων με την υπόθεση της μεταφοράς υπόπτων τρομοκρατίας σε μυστικές φυλακές σε όλη την Ευρώπη, που διενεργούνταν με την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και έχει συνταράξει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Στην επιστολή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού εκθέτει τα γεγονότα σε βάρος των Πακιστανών τονίζει ότι «παρά την αρχική διάψευση των γεγονότων από την ελληνική κυβέρνηση αποκαλύφθηκε ότι στις επιχειρήσεις αυτές μετείχαν μαζί με Έλληνες πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και πράκτορες άλλης χώρας πιθανότατα της Μεγάλης Βρετανίας».

Τονίζει, επίσης, ότι οι απαγωγές και ανακρίσεις αυτές πιθανόν να συνδέονται με το μεγάλο θέμα κρατήσεων, βασανισμών και μεταφοράς υπόπτων για τρομοκρατία που πραγματοποιήθηκαν μυστικά σε κράτη μέλη της ΕΕ και σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες. "Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς, συνεχίζει ο Δ. Παπαδημούλης ότι αν από την παράνομη ανάκριση προέκυπταν κάποιες ενδείξεις για ενδεχόμενη σύνδεση των απαχθέντων Πακιστανών με κυκλώματα τρομοκρατίας οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν την τύχη των «κρατουμένων φαντασμάτων», που κρατούνται μυστικά, χωρίς νομικά δικαιώματα ή πρόσβαση σε νομική αρωγή και υπόκεινται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Είναι δεδομένη, συνεχίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε στις 15/12/2005 σχετικά με την πιθανή «χρήση ευρωπαϊκών χωρών από τη CIA για την παράνομη μεταφορά και κράτηση φυλακισμένων», στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

"η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει με νόμιμα μέσα" με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και με επίδειξη υπεύθυνης αντιμετώπισης εκ μέρους τόσο των κυβερνήσεων όσο και της κοινής γνώμης» και ότι

«το Κοινοβούλιο πρέπει να διενεργήσει δική του κοινοβουλευτική έρευνα, τουλάχιστον στο πλαίσιο Προσωρινής Επιτροπής που θα συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού με σκοπό μεταξύ άλλων να εξετασθεί και κατά πόσον στις εν λόγω δράσεις ενεπλάκησαν και πολίτες της ΕΕ ή νόμιμοι κάτοικοι αυτής»,

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης προτείνει στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να αναλάβει πρωτοβουλίες:

Προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διερευνήσει την υπόθεση και να ζητήσει στοιχεία από τις ελληνικές και τις βρετανικές αρχές, με δεδομένο ότι πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες αυθαίρετης δραστηριότητας μυστικών υπηρεσιών κρατών - μελών, στην επικράτεια άλλων κρατών-μελών χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες εγγυήσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει ήδη καταθέσει από τις 29/12 ερώτηση στην Κομισιόν με ανάλογο περιεχόμενο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Το Βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πράξει το ίδιο. Ελπίζουμε να μην το αρνηθεί η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η κυβερνητική εμμονή στην γραμμή της συγκάλυψης και μάλιστα στο όνομα "εθνικών συμφερόντων" είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Εθνικό είναι ότι είναι αληθές".

To Γραφείο Τύπου