Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2006

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για μη συμμόρφωση σε Οδηγίες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Ακριβή και με χαμηλή διείσδυση η ευρυζωνική διείσδυση του Internet στην Ελλάδα

Απάντηση της Επιτρόπου Reding στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το κόστος χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών στην Ελλάδα και την λειτουργία του ανταγωνισμού στον τομέα απάντησε η αρμόδια Επίτροπος κ. Reding. Στην απάντηση της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή στην απάντηση της αναφέρει τα εξής: «Σημειώνεται ότι, σε ολόκληρη την ΕΕ, η στενοζωνική επιλογική πρόσβαση καταργείται σταδιακά και αντικαθίσταται από τη συνεχή ευρυζωνική επιλογική πρόσβαση η οποία προσφέρει ταχύτερη πρόσβαση στους χρήστες και μεγάλο φάσμα υπηρεσιών. Επ'αυτού, τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν από ελληνικές αρχές στην Επιτροπή δείχνουν ότι, μολονότι σημειώθηκε κάποια αύξηση κατά τους πρόσφατους μήνες, το ποσοστό ευρυζωνικής διείσδυσης τον Ιούλιο 2005 ήταν ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των κρατών μελών, ανερχόμενο στο 1,1% του πληθυσμού, σε σύγκριση με το 0,24% τον Ιούλιο 2004. Ο μέσος όρος για την ΕΕ ήταν κατά τι κατώτερος του 11% τον Ιούλιο 2005.

Όσον αφορά το κόστος των ερυζωνικών συνδέσεων, είναι δύσκολο να συγκριθούν οι λιανικές τιμές ευρυζωνικής πρόσβασης στα διάφορα κράτη μέλη, λόγω των διαφορών στα πακέτα υπηρεσιών που προσφέρονται από φορείς εκμετάλλευσης και παρόχους υπηρεσιών, σε όρους χωρητικότητας, χρόνου χρήσης και δεσμοποιημένων υπηρεσιών. Ωστόσο, από τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα ακριβότερα κράτη μέλη. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο δεν είναι επαρκής και η παράλειψη της Ελλάδας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που θα επέτρεπε να υπάρξει η κατάλληλη κανονιστική ρύθμιση και να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός, συμβάλλει στο πρόβλημα αυτό. Για την εν λόγω παράλειψη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι: «Μολονότι είναι δύσκολη η μέτρηση του συνολικού αριθμού των χρηστών του Διαδικτύου στην Ελλάδα, λόγω της επικράτησης της στενοζωνικής επιλογικής πρόσβασης, μελέτη της Eurostat το 2004 έδειξε ότι 16% των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εμφάνιζε το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης στο Διαδίκτυο στην EΕ25

Από τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή φαίνεται ότι για αρκετό χρονικό διάστημα το κόστος απλής επιλογικής πρόσβασης στην Ελλάδα ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ, 0,6 Euro-cents ανά λεπτό στις περιόδους αιχμής και 0,3 Euro-cents ανά λεπτό εκτός περιόδων αιχμής, ενώ το μέσο κόστος για την ΕΕ ήταν περίπου 2,2 και 1,1 Euro-cents, αντιστοίχως».

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Το γεγονός ότι μόλις το 1,1% του ελληνικού πληθυσμού έναντι 11% της ΕΕ κάνουν χρήση των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι χαρακτηριστικό της υστέρησης που υπάρχει στην αφομοίωση της νέας τεχνολογίας. Οι κυβερνητικές επιδόσεις στην διάδοση των νέων τεχνολογιών αποτυπώνεται στο Μέτρο 4.2 του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας που αφορά στην υλοποίηση και προώθηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Το εν λόγω μέτρο, με προϋπολογισμό 184 εκατ. ΕΥΡΩ παρουσιάζει στις 30/12/2005 απορρόφηση μόνο 2,6 εκατ ΕΥΡΩ δηλαδή ποσοστό μόλις 1,42%.

Οι μεγαλοστομίες για καινοτομίες, ανταγωνιστικότητα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.λ.π. πρέπει να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές δράσεις, και αυτές δεν τις βλέπουμε"

To Γραφείο Τύπου