Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2006

Απάντηση της Κομισιόν για τα ευρωπαϊκά "Γκουαντανάμο"

Κοινή απάντηση σε ερωτήματα ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Σοσιαλιστών, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Δ.Παπαδημούλης και Στ.Λαμπρινίδης, σχετικά με την ύπαρξη κρατουμένων φαντασμάτων σε αμερικανικές φυλακές σε χώρες της Ευρώπης εξέδωσε η Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φρατίνι, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ασφάλειας απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των: Δ. Παπαδημούλη, Μάρκο Ρίτσο και Βίλλυ Μάγιερ από την ευρωομάδα της Αριστεράς, Στ. Λαμπρινίδη, Τζιοβάνι Φάβα και Κλοντ Μοράες από τη Σοσιαλιστική Ομάδα.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Επιτροπής:

«Μετά από τις αποκαλύψεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την φημολογούμενη ύπαρξη σε μερικά κράτη μέλη ή/και σε υπό προσχώρηση χώρες μυστικών κέντρων κράτησης αιχμαλώτων υπό τη λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), ορισμένα κράτη μέλη και υπό προσχώρηση χώρες εξέδωσαν ήδη ανακοινώσεις με τις οποίες αρνούνται κατηγορηματικά αυτές τις φήμες.

Αν οι φήμες για τα μυστικά κέντρα κράτησης αποδειχτούν αληθινές, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή παραβίαση των αρχών επί των οποίων στηρίζεται η ΕΕ, βάσει των όρων που προβλέπονται στο άρθρο 7 της συνθήκης για την ΕΕ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, όπως καθορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΕ βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, αρχές οι οποίες είναι κοινές στα κράτη μέλη. Όλα τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης από τις σχετικές με αυτά διεθνείς νομικές υποχρεώσεις, ειδικότερα εκείνες που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών» (ECHR) και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

Εξάλλου, τα ονομαζόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης περιλαμβάνουν ότι «απαιτείται η υποψήφια χώρα να έχει επιτύχει σταθερότητα θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων».

Τα κράτη μέλη και οι υπό προσχώρηση χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε κατάλληλο νόμιμο μέσο για να ελέγξουν την αλήθεια αυτών των φημών. Η Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να διεξαγάγει η ίδια τέτοιου είδους ελέγχους. Η Επιτροπή σημειώνει την πρόσφατη απόφαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξετάσει το θέμα των φημολογούμενων μυστικών κέντρων κράτησης της CIA καθώς και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να κινητοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 52 της Σύμβασης ECHR. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης επί των θεμάτων αυτών.

Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με τις φήμες, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ειδικότερα μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη και τις υπό προσχώρηση χώρες καθώς και τα σχετιζόμενα μέρη».

Σημειώνεται οτι για το ίδιο θέμα το Ευρωκοινοβούλιο με απόφασή του στις 15.12.2005, έχει ήδη προχωρήσει στην συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης.

To Γραφείο Τύπου