Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/01/2006

Διευκρινίσεις της Commission για τις νέες απαιτήσεις εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων

Απάντηση της Επιτρόπου Boel στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα νέας γενιάς γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα αναφέρει η Επίτροπος γεωργίας κ. Boel, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013 η Επίτροπος Boel επισημαίνει ότι οι αγροπεριβαλλοντικές δράσεις θα χαρακτηρίζονται από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής τους και από νέες αυστηρότερες υποχρεώσεις για τα Κράτη Μέλη. Ειδικότερα, οι διοικήσεις των Κρατών Μελών οφείλουν να προχωρήσουν μέσα στο 2006 στον σχεδιασμό και στην δημιουργία των κατάλληλων εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θα διαχειρίζονται τους πόρους για τον τομέα αγρο-περιβάλλον. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας των αντίστοιχων κονδυλίων τα οποία σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζονται για την Ελλάδα σε τουλάχιστον 550 εκατ.ΕΥΡΩ

Αναλυτικότερα τα νέα δεδομένα για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες εφαρμογής για τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους ευαίσθητους τομείς της ελεγξιμότητας και επαληθευσιμότητας των αντίστοιχων δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, τα Κράτη Μέλη οφείλουν να σχεδιάσουν τις διαδικασίες εκείνες οι οποίες θα εξασφαλίζουν την χρηστή διαχείριση των πόρων για γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα. Οι διαδικασίες αυτές θα βρίσκονται υπό τον συνεχή έλεγχο των υπηρεσιών της Commission η οποία θα δίνει το πράσινο φώς για την εκτέλεση των μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση όπου οι εθνικές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν πλήρως τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις κατά την εκτέλεση ενός μέτρου αγροτικής ανάπτυξης, τότε το συγκεκριμένο μέτρο θα απορρίπτεται από τις υπηρεσίες της Commission και τα αντίστοιχα κονδύλια θα χάνονται.

2. Για την βιολογική γεωργία καταρτίζεται νέος κανονισμός ο οποίος θα δίνει έμφαση στην καλύτερη λειτουργία των εθνικών οργανισμών που εποπτεύουν και ελέγχουν το συγκεκριμένο καθεστώς

3. Τα Κράτη Μέλη οφείλουν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν πολυετές σχέδιο ελέγχου που θα αφορά την καταλληλότητα των χρησιμοποιούμενων ζωωτροφών καθώς και την σωστή εφαρμογή των κανόνων για την υγεία και καλή διαβίωση των ζώων. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι έτοιμο έως την 1 Ιανουαρίου του 2007 και η Commission να ενημερώνεται με ετήσιες εκθέσεις για την πορεία εφαρμογής του.

4. Τα πρότυπα πολλαπλής συμμόρφωσης θα είναι ο κοινός πήχυς για τον υπολογισμό και επιβολή κυρώσεων για όλα τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης της επόμενης περιόδου προγραμματισμού. Δηλαδή, το σύστημα των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα που πηγάζουν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.. Επισημαίνεται ότι τα πρότυπα πολλαπλής συμμόρφωσης αποτελούν τις ελάχιστες καλλιεργητικές και περιβαλλοντικές φροντίδες που πρέπει να εκτελεί ο γεωργός προκειμένου να εισπράτει τις επιδοτήσεις. Οι παραγωγοί όμως που ταυτόχρονα είναι και δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν επιπρόσθετες αυστηρότερες απαιτήσεις που σχετίζονται με την χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλες σχετικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική διαχείριση του Δ' ΚΠΣ και των νέων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης προυποθέτει νέες δομές και μεθόδους. Με λύπη μου όμως διαπιστώνω ότι εν όψει αυτών των αλλαγών υπάρχει σημαντικό έλλειμα ενημέρωσης των γεωργών και ανάλογης προετοιμασίας της κρατικής μηχανής. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα για να μην πτοστεθεί ένας ακόμη κρίκος στην αλυσιδα των χαμένων ευκαιριών της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων»

To Γραφείο Τύπου