Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/01/2006

Όχι στο νεομακαρθικό σχέδιο ψηφίσματος που εξομοιώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό

Ψήφισμα και πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς για συλλογή υπογραφών από τους Ευρωβουλευτές

Δ. Παπαδημούλης: "Όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές να αντιδράσουν στον βιασμό της ιστορικής αλήθειας"

Η Ευρωομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναλαμβάνει πρωτοβουλία καταδίκης του ανιστόρητου και αντικομμουνιστικού σχεδίου ψηφίσματος που προωθείται στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24-27 Ιανουαρίου.

Η ολομέλεια των Ευρωβουλευτών της Ομάδας της Αριστεράς υιοθέτησε με ευρύτατη συναίνεση το ακόλουθο ψήφισμα και απευθύνεται για την προσυπογραφή του σε Ευρωβουλευτές από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα.

Η απόφαση-ψήφισμα της GUE-NGL έχει ως εξής: "Ένα σχέδιο ψηφίσματος πρόκειται να τεθεί σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει ως στόχο να εξομοιώσει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό.

Πενήντα χρόνια μετά από το θάνατο του Μακάρθυ, ο εισηγητής (ΕΛΚ) αυτού του κειμένου προσπαθεί να ξανα-προωθήσει ένα ευρωπαϊκό νεομακαρθισμό, νομιμοποιώντας εκ των προτέρων τις απειλές των απαγορεύσεων, όπως αυτές που απειλούν την «τσεχική κομμουνιστική νεολαία».

Θα επιθυμούσαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην κρισιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ουσιαστικά καθιστά κοινότοπη τη ναζιστική γενοκτονία, προσβάλλοντας τη μνήμη των πολλών κομμουνιστών μαχητών της αντίστασης και θυμάτων του φασισμού.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το μουσείο ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον και το Μνημείο Shoah στο Παρίσι υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες συνεργασίας με ευρωπαίους κομμουνιστές, αποδεικνύοντας το σεβασμό τους για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Ένα θέμα είναι η καταδίκη των εγκλημάτων του Σταλινισμού, η οποία είναι αυτονόητη. Είναι όμως διαφορετικό και μάταιο να εμπλακεί κανείς σε ένα επικίνδυνο και χωρίς αξία ξανα-γράψιμο της ιστορίας. Καλούμε όλους τους δημοκράτες να απορρίψουν οποιαδήποτε προσπάθεια αυτής της φύσης".

Σημειώνεται ότι οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν να διαγραφεί η φράση που αναφέρεται στην καταδίκη του Σταλινισμού. Η πρόταση τους δεν έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών της Αριστεράς και κατόπιν αυτού διεφώνησαν με το ψήφισμα της Ευρωομάδας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Κάθε δημοκράτης, κάθε νηφάλιος πολίτης οφείλει να αντιδράσει στον βιασμό της ιστορικής αλήθειας και στους ολισθηρούς αυταρχικούς δρόμους που αυτός ο βιασμός οδηγεί. Πρότεινα σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να συνυπογράψουν το ψήφισμα και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καθολική ανταπόκριση".

To Γραφείο Τύπου