Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/05/2005

Θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια για τον «αμερικάνικο αιώνα»

Σε σχέση με την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους να αμφισβητήσει τον ρόλο της ΕΣΣΔ στην αντιφασιστική νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Υπεύθυνος της Π.Γ. του ΣΥΝ για την Εξωτερική Πολιτική, Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπους και των φιλοατλαντικών κύκλων της Ε.Ε. είναι τα ισχυρά μηνύματα που πηγάζουν από την 60η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μηνύματα εγρήγορσης για την υπεράσπιση της ειρήνης, προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην κατεύθυνση μιας Ευρώπης δημοκρατικής, κοινωνικής, απαλλαγμένης από τον ευρωατλαντισμό, οικοδόμησης μιας νέας σχέσης της Ε.Ε με τη Ρωσία, υπεράσπισης του ρόλου του ΟΗΕ και εκδημοκρατισμού του, καταπολέμησης των ανισοτήτων στον κόσμο.

Η πολιτική Μπους θέλει διαιρεμένη την Ευρώπη και περιθωριοποιημένο τον ΟΗΕ από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της αντιφασιστικής νίκης. Θέλει «αμερικάνικο αιώνα» όχι μόνο τον αιώνα που διανύουμε αλλά και τον 20ο και αυτό εξυπηρετεί η προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία, ιδιαίτερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τασσόμαστε εναντίον της προσπάθειας αυτής από τη σκοπιά της σύγχρονης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που δεν εξωραΐζει την μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περίοδο, ούτε υποβαθμίζει τα δεινά του ψυχρού πολέμου, της Αριστεράς που υπερασπίζεται την ειρήνη μέσω του αφοπλισμού, την ασφάλεια με δημοκρατία, τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

To Γραφείο Τύπου