Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2006

Η "νόμιμη" φοροδιαφυγή των ευρωπαϊκών πολυεθνικών στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου

Δ. Παπαδημούλης: "Πώς θα περιορίσετε την διαρροή των δημοσίων εσόδων από το διπλό φορολογικό ντάμπινγκ;"

Επίτροπος Κόβακς: "Θα παρουσιάσουμε πρόταση το νωρίτερο το 2008!".

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιτρέπεται η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ζημιών που «έχουν» οι μητρικές πολυεθνικές εταιρείες από δραστηριότητες θυγατρικών τους εντός της Ευρ. Ένωσης και η οποία προκαλεί σημαντικές απώλειες εσόδων για τα κράτη μέλη έφερε ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) υπέρ της εταιρείας «Marks & Spencer» η οποία ευνοεί το φορολογικό ντάμπινγκ, και θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολόγηση επιχειρήσεων. Η Μ&S είχε προσφύγει κατά της Μ.Βρετανίας γιατί δεν της αναγνωριζόταν η φορολογική έκπτωση για τις ζημίες που υπέστησαν θυγατρικές εταιρείες του ομίλου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης έθετε το ζήτημα τονίζοντας ότι απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα. Παρόλο που αναγνωρίζεται ότι τα κράτη - μέλη μπορούν να απαγορεύουν στη μητρική εταιρεία την έκπτωση φόρου έτσι ώστε να μην ζημιωθούν οι εθνικές κυβερνήσεις από πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα κενά στη φορολογική νομοθεσία για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, ανοίγεται ένας νέος τομέας φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών - μελών για την προσέλκυση επενδύσεων με το δέλεαρ αυτών των φορολογικών εκπτώσεων.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Κόβακς απαντώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρ. Κοινοβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΔΕΚ και σημείωσε ότι:

«Η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει μια πρόταση στο άμεσο μέλλον στην οποία θα περιγράφει τις απόψεις της για τη διασυνοριακή έκπτωση ζημίας. Αυτή η πρόταση θα ξεπερνάει τη συγκεκριμένη υπόθεση Marks&Spencer και θα εστιάζει στις οικονομικές πλευρές του θέματος.

Η Επιτροπή γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα αφού τα κράτη - μέλη ορθά ανησυχούν σχετικά με την ανάγκη να προστατέψουν τα φορολογικά τους έσοδα αλλά την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχτεί ότι εμπόδια στην εσωτερική αγορά συνεχίζουν να αποτρέπουν επιχειρήσεις από το να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους στους στόχους, που έθεσε η ίδια ως συμβαλλόμενο μέρος της στρατηγικής της Λισσαβόνας.»

Ο Δ. Παπαδημούλης, σε συμπληρωματική παρέμβαση επέμεινε τονίζοντας: «Η υπόθεση Marks & Spencer αναδεικνύει ένα διπλό φορολογικό ντάμπιγκ. Έχουμε όχι μόνο διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές και διαφορετική αντιμετώπιση των σχέσεων μητρικής θυγατρικών ανάμεσα στα κράτη μέλη, που αξιοποιείται από πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν και μητρικές και θυγατρικές επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μάλλον αναδεικνύει το πρόβλημα παρά το αντιμετωπίζει.

Ερωτώ τι σκοπεύει να κάνει η Επιτροπή για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων και η διαρροή δημοσίων εσόδων από τα κράτη μέλη. »

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την Ελλάδα, ιδιαίτερα με την επικείμενη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η αξιοποίηση του μοντέλου Marks & Spencer από τις μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές σε αυτές τις χώρες θα οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Επίτροπος κ. Κόβακς, απαντώντας στην παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή αναφέρει ότι:

«Η ερμηνεία που δίνει η Επιτροπή στην απόφαση του ΔΕΚ για την υπόθεση Μ&S είναι σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του ΔΕΚ. Το πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση ήταν ότι ενώ ο βρετανικός νόμος επιτρέπει την έκπτωση φόρου σε περίπτωση ζημίας εντός της βρετανικής αγοράς ενώ το ίδιο δεν επιτρέπεται σε άλλες εταιρείες ή υποκαταστήματα των Μ&S σε άλλα κράτη - μέλη. Η απόφαση του ΔΕΚ ήταν υπέρ των Μ&S σε πλήρη συμμόρφωση με τη φιλοσοφία της εσωτερικής αγοράς και η Επιτροπή το υποστηρίζει πλήρως αυτό.

Η Επιτροπή θέλει να μελετήσει προσεκτικά τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων στον προϋπολογισμό και προσπαθεί να πάρει πρωτοβουλία για βελτίωση του συντονισμού των φορολογικών πολιτικών των κρατών - μελών, αν όχι εναρμόνιση αλλά τουλάχιστον χρειάζεται συντονισμός ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους προβλήματα.

Η δυσκολία είναι ότι έστω και αν όλα βαίνουν ομαλά, θα παρουσιάσουμε την νομοθετική πρόταση όχι πιο νωρίς από το 2008, επομένως έχουμε ακόμη δύο χρόνια μέσα στα οποία πρέπει να δώσουμε κάποια προσωρινή λύση.»

To Γραφείο Τύπου