Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2006

Καρπός της διεθνούς πίεσης η παύση της δίωξης του Ορχάν Παμούκ

Δ Παπαδημούλης: "Να παύσουν οι δεκάδες παρόμοιες διώξεις, να αλλάξει ο Τουρκικός ποινικός κώδικας".

Καλό νέο και καρπό της εντεινόμενης διεθνούς πίεσης αποτελεί η παύση της δίωξης του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ με την κατηγορία "εξύβρισης της τουρκικής ταυτότητας" για δηλώσεις του περί Κούρδων και Αρμενίων.

Iδιαίτερα στους κόλπους του ευρωκοινοβουλίου η κοινή δήλωση-πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον Παμούκ, των ευρωβουλευτών Δ. Παπαδημούλη, Π. Μπεγλίτη και της Φ. Ούκα (Αριστερό Κόμμα Γερμανίας-κουρδικής καταγωγής) είχε ήδη συγκεντρώσει από το ξεκίνημα της, τη συνυπογραφή σημαντικού αριθμού ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση:

"Η παύση της δίωξης του Ορχάν Παμούκ, υπό την πίεση της έντονης διεθνούς κατακραυγής είναι ένα καλό νέο για την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία Παρόμοιες κατηγορίες ωστόσο αντιμετωπίζουν επίσης γύρω στους 60 ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, εκδότες και συγγραφείς στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Τουρκική ηγεσία οφείλει αμέσως να παύσει και αυτές τις διώξεις καθώς και να προχωρήσει στην αναθεώρηση άρθρων του νέου τουρκικού ποινικού κώδικα, που παραμένουν ασύμβατοι με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Όσοι κινητοποιηθήκαμε για τον Ορχάν Παμούκ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την παύση της δίωξης όσων ακόμη αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες."

To Γραφείο Τύπου