Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/01/2006

"Το Ψήφισμα του ΟΗΕ για το Κόσοβο είναι δεσμευτικό για την πολιτική της Ευρ. Ένωσης"

Απάντηση της Αυστριακής Προεδρίας στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου απάντησε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Αυστριακός Υφυπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χανς Βίνκλερ.

Τα ερωτήματα που έθεσε με άμεσο τρόπο στον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ήταν:

Αν για το Συμβούλιο εξακολουθεί ν' αποτελεί βάση για την πολιτική της Ευρ. Ένωσης το Ψήφισμα 1244 (1999) του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών

Αν θα επιμείνει η Ευρ. Ένωση να διασφαλιστεί η δυνατότητα επαναπατρισμού των Σέρβων και Ρομά, που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο.

Αν θα διερευνήσει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές τις καταγγελίες για ύπαρξη φυλακών τύπου Γκουαντάναμο στην αμερικανική βάση του Καμπ Μπόντστιλ στο Κόσοβο.

Η απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Χ. Βίνκλερ έχει ως εξής:

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Συμβούλιο συνεχίζει- και θα συνεχίσει και στο μέλλον- να είναι της άποψης ότι η εφαρμογή των 8 κριτηρίων τα οποία έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να προηγηθεί της οριστικής επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Το Ψήφισμα είναι δεσμευτικό, ισχύει και είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η λύση. Εξάλλου έχουν αρχίσει ήδη οι συνομιλίες γύρω από το καθεστώς και θα τις παρακολουθούμε με προσοχή. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το μέλλον της περιοχής. Θα ήθελα να το τονίσω και πάλι επειδή αναφερθήκατε στις αρχές και τις αξίες της Ευρ. Ένωσης, φυσικά σημαίνει ότι αυτές πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το στρατόπεδο, αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί από το Κόσοβο.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα Δημ Παπαδημούλης δήλωσε:

"Παρά τις καθησυχαστικές και γενικόλογες διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, πολύ φοβάμαι ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ και με εστία το Κόσοβο δρομολογείται, μετά και την απώλεια του Ρουγκόβα, ένας νέος κύκλος αποσταθεροποιητικής έντασης στην περιοχή.

Η Ελληνική κυβέρνηση με αφορμή και τη σημερινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της διαβαλκανικής συνεργασίας. οφείλει μια ξεκάθαρη και χωρίς αμφισημίες δήλωση πλήρους στήριξης του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ για το Κόσοβο".

To Γραφείο Τύπου