Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/01/2006

Εντείνεται η κινητοποίηση κατά του Νεομαρκαθικού μνημονίου που συζητεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Τριάντα έξι ευρωβουλευτές της Αριστεράς υπογράφουν το ψήφισμα της GUE/NGL

Συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του Πασόκ και 8 ευρωβουλευτές της ΝΔ

Εντείνεται η διεθνής αντίδραση από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα εναντίον του νεομακαρθικού μνημονίου που εξομοιώνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό και συζητείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

36 ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της αριστεράς από το σύνολο τω 41 μελών της, συνυπογράφουν το ψήφισμα της GUE/NGL. Δεν το συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος γιατί ζήτησαν, χωρίς να γίνει αποδεκτό, να διαγραφεί η αναφορά του ψηφίσματος στην "αυτονόητη καταδίκη των εγκλημάτων του σταλινισμού".

Το ψήφισμα της ευρωομάδας της Αριστεράς συνυπογράφουν επίσης από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, οι 8 του Πασόκ καθώς και οι 8 από τους 11 ευρωβουλευτές της ΝΔ. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Ακολουθεί το καταδικαστικό ψήφισμα καθώς και ο πίνακας των ευρωβουλευτών που το συνυπογράφουν:

"Ένα σχέδιο ψηφίσματος πρόκειται να τεθεί σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει ως στόχο να εξομοιώσει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό.

Πενήντα χρόνια μετά από το θάνατο Μακάρθυ, ο εισηγητής (ΕΛΚ) αυτού του κειμένου προσπαθεί να ξανα-προωθήσει ένα ευρωπαϊκό νεομακαρθισμό, νομιμοποιώντας εκ των προτέρων τις απειλές των απαγορεύσεων, όπως αυτές που απειλούν την «τσεχική κομμουνιστική νεολαία».

Θα επιθυμούσαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην κρισιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ουσιαστικά καθιστά κοινότοπη τη ναζιστική γενοκτονία, προσβάλλοντας τη μνήμη των πολλών κομμουνιστών μαχητών της αντίστασης και θυμάτων του φασισμού.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το μουσείο ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον και το Μνημείο Shoah στο Παρίσι υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες συνεργασίας με ευρωπαίους κομμουνιστές, αποδεικνύοντας το σεβασμό τους για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Ένα θέμα είναι η καταδίκη των εγκλημάτων του Σταλινισμού, η οποία είναι αυτονόητη. Είναι όμως διαφορετικό και μάταιο να εμπλακεί κανείς σε ένα επικίνδυνο και χωρίς αξία ξανα-γράψιμο της ιστορίας. Καλούμε όλους τους δημοκράτες να απορρίψουν οποιαδήποτε προσπάθεια αυτής της φύσης."

Πίνακας ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν:

ΠΑΣΟΚ

Νέα Δημοκρατία

To Γραφείο Τύπου