Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2006

Σημαντική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας

Εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα η έκθεση Παπαδημούλη

Δ.Παπαδημούλης: "Ελληνική κινητοποίηση τώρα για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες".

Σχεδόν ομόφωνα με 49 υπέρ και 1 κατά, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μέσου Πολιτικής Προστασίας με την οποία προωθείται σημαντική αύξηση κονδυλίων και αρμοδιοτήτων.

Οι κύριες αλλαγές, που προτείνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και υιοθέτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, στη σχετική πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες συναντούν τις βρετανικές κυρίως αντιδράσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών, αφορούν:

Αύξηση του προϋπολογισμού κατά 105 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αλλαγή της νομικής βάσης που επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην περιορίζεται σε συμβουλευτικό μόνο ρόλο αλλά να εμπλέκεται στη διαδικασία της συναπόφασης και να επιφέρει τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου μέσου

Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού και σε μέτρα πρόληψης, καθώς η πρόληψη είναι σημαντικό στοιχείο για τη μείωση των κινδύνων καταστροφής

Επέκταση του πεδίου εφαρμογής ώστε να καλύπτει περιπτώσεις θαλάσσιων ατυχημάτων και προστασίας της δημόσιας υγείας, σε μια εποχή που θεωρείται πιθανή μια πανδημία της γρίπης των πουλερικών.

Πλήρη εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των πολιτικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Χρηματοδότηση δράσεων ( κατάρτιση, ασκήσεις, συναντήσεις πρακτικής εργασίας, ανταλλαγή προσωπικού και εμπειρογνωμόνων) και θεματική κατανομή κονδυλίων

Επέκταση των δράσεων του μέσου και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης,

Παροχή ισοδύναμης βοήθειας σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές, στις οποίες καθίσταται δύσκολη η παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η τελική υπερψήφιση της έκθεσης προβλέπεται για την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιο.

Ο Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την εξής δήλωση:

"Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και στο Συμβούλιο των Υπουργών. Ελπίζω τώρα, το Συμβούλιο να ακούσει το ηχηρό μήνυμα του Κοινοβουλίου και να αποδείξει στους ευρωπαίους πολίτες ότι η αλληλεγγύη παραμένει σταθερή αξία στην Ένωση.

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Η όλη προσπάθεια έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, η οποία πλήττεται από θεομηνίες και χρειάζεται ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας. Δεδομένης της σημασίας της έκθεσης για τα ελληνικά συμφέροντα, ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδείξει ενεργότερη παρουσία και ρόλο μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου, από ότι μέχρι σήμερα. "

To Γραφείο Τύπου