Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2006

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για μη ενσωμάτωση 4 Οδηγιών της «Κοινωνία της Πληροφορίας»

Απάντηση της Κομισιόν στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο τεσσάρων οδηγιών, που αφορούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας εξέδωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 2005, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κας Ρέντινγκ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Οδηγίες που δεν ενσωματώθηκαν είναι οι εξής και αφορούν:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε, αρχικά, αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην ελληνική κυβέρνηση στις 19.12.2003 αλλά τελικά το θέμα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο.

Το ΔΕΚ απέρριψε τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι «λόγω των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Mάρτιο του 2004, το νομοσχέδιο περί μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στην εσωτερική έννομη τάξη δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το εθνικό κοινοβούλιο» αφού έκρινε ότι «κατά πάγια νομολογία, η ύπαρξη παραβάσεως πρέπει να εκτιμάται σε συνάρτηση με την κατάσταση του κράτους μέλους όπως αυτή είχε κατά την εκπνοή της ταχθείσας με την αιτιολογημένη γνώμη προθεσμίας».

Το ΔΕΚ με αντίστοιχες αποφάσείς του στις 15 Δεκεμβρίου 2005 καταδίκασε την Ελλάδα, που παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις οδηγίες αυτές.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Οι κραυγαλέες καθυστερήσεις, παρά τις εξακολουθητικές μεγαλοστομίες των κυβερνητικών αρμοδίων, οδηγούν σε καταδίκες της χώρας. Δυστυχώς η χώρα μας παραμένει ουραγός στην αξιοποίηση του διαδικτύου και πρωτοπόρα στις...ακριβές χρεώσεις.

Οι μεγαλοστομίες για καινοτομίες, ανταγωνιστικότητα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κ.λ.π. πρέπει να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές δράσεις, και αυτές δεν τις βλέπουμε... "

To Γραφείο Τύπου