Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2006

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τις διοξίνες

Έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει: σοβαρή η έλλειψη ελέγχων στις ζωοτροφές στη χώρα μας

Επίτροπος Κυπριανού (Ιούνιος 2005): "Ανεπαρκής και ακατάλληλη σε μερικούς τομείς η εφαρμογή των ελέγχων".

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης σχετικά με το νέο διατροφικό σκάνδαλο, με τις διοξίνες που βρέθηκαν σε εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών και ζελατίνης στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα να κλείσουν εκατοντάδες κέντρα εκτροφής ζώων σε τρειίς ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ερώτησή του επισημαίνει ότι είναι η τρίτη φορά που μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ανιχνεύονται διοξίνες τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία σε εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών, οι οποίες εν συνεχεία διοχετεύονται και σε άλλες αγορές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ζητεί επίσης από την Επιτροπή να τον ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα που παίρνει και σκοπεύει να πάρει για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών και της δημόσιας υγείας καθώς και για το εάν η ζελατίνη που χρησιμοποιείται επίσης για γλυκά, μπισκότα, σάλτσες και σε ένα σωρό άλλα προϊόντα έχει ήδη διεισδύσει στη διατροφική αλυσίδα, καθώς δεν είναι μόνο τα ζώα και τα κρέατα που είναι μολυσμένα διοξίνες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ εκφράζει επίσης και τις ανησυχίες του για την αγορά της Ελλάδας, καθόσον σύμφωνα με τον Επίτροπο κ. Κυπριανού (Ιούνιος 2005) σχετικά με τις επίσημες επιθεωρήσεις και την έγκριση και εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων στην Ελλάδα, "η Επιτροπή εντόπισε μερικούς τομείς στους οποίους η εφαρμογή κρίνεται ανεπαρκής ή ακατάλληλη".

Συγκεκριμένα Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Κομισιόν (DG (SANCO) 7295-2004-RSFR) οι επίσημες επιθεωρήσεις που διενήργησε στην Ελλάδα το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της ΕΕ, πριν από ένα χρόνο, από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου 2004, απέδειξαν ότι:

« Οι επίσημοι έλεγχοι, όπως διενεργούνται στην Ελλάδα, δεν είναι ακόμη σε θέση να εξασφαλίσουν την επαρκή εποπτεία στον τομέα της διατροφής των ζώων».

"Τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα ώστε να συμμορφωθεί με προηγούμενες κοινοτικές συστάσεις (για τις ζωοτροφές) είναι ανεπαρκή στην πλειοψηφία τους. Κανένα εθνικό σχέδιο παρέμβασης δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ, το δε εθνικό σύστημα σχετικά με τους επίσημους ελέγχους των ζωοτροφών και την έγκριση και εγγραφή των εγκαταστάσεων και των παρασκευαστών ή ενδιαμέσων στον τομέα της διατροφής των ζώων δεν είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανόνες ούτε ανταποκρίνεται στις κοινοτικές απαιτήσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στην ανεπάρκεια πόρων για τη διεξαγωγή ελέγχων σχετικά με την ποιότητα τόσο των εγχώριων όσο και των εισαγόμενων ζωοτροφών".

Πιο συγκεκριμένα, παραβιάζονται οι οδηγίες 95/53/ΕΚ για τον καθορισμό των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα της διατροφής των ζώων και 95/69/ΕΚ για την έγκριση και εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων στον τομέα της διατροφής των ζώων και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ενδιάμεσοι και οι παραγωγοί ζωοτροφών ώστε να προλαμβάνεται η παρουσία ιδιαίτερα ανεπιθύμητων ουσιών στις ζωοτροφές.

Οι κοινοτικοί ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το 2003 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων, διοξινών και απαγορευμένων αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, αν και κάτι τέτοιο είχε ζητηθεί και από τη Σύσταση 2003/91 της Κομισιόν. Το 2004, ο έλεγχος για τα αντιβιοτικά περιορίστηκε σε μόλις δύο (τα Diclazuril και Lasalocid) που αφορούσαν τις σύνθετες ζωοτροφές για τα πουλερικά και τους χοίρους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περιορισμένες μόνον αναλύσεις εν συγκρίσει με το πόσες προβλέπονταν στο ετήσιο πρόγραμμα του 2004. Το 57% αφορούσε τις επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες, το 48% την αφλατοξίνη, -"ουσία με διαπιστωμένα καρκινογόνα δράση" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται-, το 2.5% το gossypol, καθώς και 20 αναλύσεις για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς..

'Αλλη παράλειψη που διαπίστωσαν οι ελεγκτές είναι ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν εγγράφουν σε μητρώο τις εγκαταστάσεις και τους παρασκευαστές ή ενδιαμέσους που έχουν εγκρίνει, ούτε δημοσιεύουν κατάλογο των εγκαταστάσεων και των ενδιαμέσων ώστε να τους ελέγχουν και να επεμβαίνουν σε περίπτωση παράνομης παρασκευής και χρήσης ουσιών.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Κυπριανού, απαντώντας (22 Ιουνίου 2005) σε σχετική ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη είχε συγκεκριμένα σημειώσει ότι " Παρόλο που η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί θετικά στις συστάσεις που της είχαν απευθυνθεί ύστερα από παλαιότερη αποστολή για το ίδιο θέμα, η Επιτροπή εντόπισε μερικούς τομείς στους οποίους η εφαρμογή κρίνεται ανεπαρκής ή ακατάλληλη."

Και στη συνέχεια προσθέτει " η έκθεση της επιθεώρησης απεστάλη στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 2005. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ζήτησε από την αρμόδια αρχή να υποβάλει σχέδιο των μέτρων που σκοπεύει να λάβει ανταποκρινόμενη στις συστάσεις της έκθεσης."

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει στην ερώτησή του ότι κατά τη διάρκεια του 2005 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλε στην Κομισιόν πρόταση για την αναθεώρηση του ελεγκτικού μηχανισμού και τη δημιουργία περιφερειακών υπηρεσιών που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ελέγχων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ζητεί από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει εάν έχει αξιολογήσει την ελληνική πρόταση και πώς την κρίνει και εάν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές εγγράφουν σε μητρώο τις εγκαταστάσεις και τους παρασκευαστές ή μεσάζοντες στον τομέα των ζωοτροφών και αν έχουν δημοσιεύσει τον κατάλογο των εγκαταστάσεων και μεσαζόντων ώστε να τους ελέγχουν και να επεμβαίνουν σε περίπτωση παράνομης παρασκευής και χρήσης ουσιών.

To Γραφείο Τύπου