Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2006

Η Κομισιόν ερευνά τους νόμους που εξαιρούν το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα από την υποχρέωση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων

Το θέμα αφορά και την προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση

Απάντηση Επιτρόπου Σπίντλα στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Το Νόμο 3301/04 με τον οποίο εξαιρείται το Ελληνικό Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) από την υποχρέωση εκτέλεσης ορισμένου τύπου δικαστικών αποφάσεων όπως τα ασφαλιστικά μέτρα, οι προσωρινές διαταγές και οι διαταγές πληρωμής όπως και το Νόμο 3388/05 με τον οποίο η εξαίρεση επεκτάθηκε στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με σχετική απάντηση του Επιτρόπου κ. Σπίντλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα σχετίζεται:

Α) με το φλέγον θέμα των συμβασιούχων σε σχέση με το γεγονός ότι μετά την ψήφισή των δύο παραπάνω νόμων το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο Δημόσιο δεν είναι πλέον υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με αποφάσεις προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων που ορίζουν την επαναπρόσληψη απολυθέντων συμβασιούχων. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες συμβασιούχοι που έχουν προσφύγει δικαστικά αντιμετωπίζουν το φαινόμενο οι υπηρεσίες, είτε να μην αποδέχονται την εργασία τους, είτε ακόμη και όταν την αποδέχονται να μην προβαίνουν σε καταβολή των μισθών τους. Σημειώνεται επίσης ότι για το ίδιο θέμα έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς παραβιάζεται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) καθώς και το άρθρο 95§5 του Ελληνικού Συντάγματος.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν διαμαρτυρίες και γνωμοδοτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο όπως και πολλών έγκριτων νομικών.

Β) με την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος και ιδιαίτερα όσον αφορά τη μη αναδρομικότητα των δικαστικών αποφάσεων αφού οι παραπάνω νόμοι συνέχονται άμεσα με το Σύνταγμα και αφορούν στη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σπίντλα αναφέρει ότι για το ίδιο θέμα έχει κατατεθεί αναφορά (αριθ.455/2005), «που υποβλήθηκε από την κυρία Μαγδαληνή Τσίπρα εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων που απασχολούνται βάσει Σύμβασης Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΕΙΔΔ) σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την οδηγία του Συμβουλίου 1999/70/ΕΚ, της 28ης Ιουνίου 1999, που αφορά τη συμφωνία πλαίσιο για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που συνάφθηκε από την ΕΣΣ (ETUC), την UNICE και το ΕΚΔΕ (CEEP). Η αναφέρουσα δηλώνει ότι η οδηγία 1999/70/ΕΚ περί συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν έχει ορθά μεταφερθεί στο δίκαιο της Ελλάδας και προσθέτει ότι η Ελλάδα θέσπισε το 2004 νομοθεσία η οποία επιτρέπει στον δημόσιο τομέα να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις δικαστηρίων που προβλέπουν προσωρινή νομική προστασία εργαζομένων που απασχολούνται με βάση συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Και καταλήγει: «Πριν η Επιτροπή δυνηθεί να υποβάλει οιαδήποτε σχόλια επί της νομοθεσίας αυτής, είναι απαραίτητο να συμπληρώσει την εξέτασή της τεκμηρίωσης η οποία μόλις παραλήφθηκε και αν χρειασθεί να ζητήσει επίσης διευκρινίσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση».

To Γραφείο Τύπου