Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/05/2005

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τους Π. Λαφαζάνη και Στάθη Λεουτσάκο, μέλη της Π.Γ., καθώς και στελέχη της Ν.Ε. Πειραιά επισκέφθηκαν σήμερα τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Συναντήθηκαν με ανέργους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο εργοστάσιο της ΝΑΥΣΙ και στην συνέχεια επισκέφθηκαν το πλοίο «IONIAN KING»

Ο Αλ. Αλαβάνος, αμέσως μετά, δήλωσε:

«Είμαστε εδώ, όπου έπρεπε να σφύζει η καρδιά του βιομηχανικού Πειραιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, την ΝΑΥΣΙ. Δυστυχώς υπάρχει χρόνια ανακοπή. Εδώ και ενάμιση χρόνο η επιχείρηση αυτή δεν δουλεύει, ο επιχειρηματίας την έχει εγκαταλείψει με χρέη στο ΙΚΑ, στον ΟΛΠ, στους εργαζόμενους, τους πιστωτές και έχει ανοίξει δίπλα άλλη επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι εδώ προσπαθούν με το επίδομα ανεργίας και μετά με τα σεμινάρια του ΟΑΕΔ, τα οποία δυστυχώς φορολογούνται, και μάλιστα κατά 30%, να τα βγάλουν πέρα. Είναι μία απαράδεκτη κατάσταση.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα για την επαναλειτουργία, με νέους όρους, της επιχείρησης και για την στήριξη όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης θέλω να πω ότι ένιωσα μια βαθιά λύπη σήμερα επισκεπτόμενος τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Ήμουν 20 χρόνια ευρωβουλευτής, μετά βουλευτής, πέντε μήνες Πρόεδρος ενός κόμματος της Αριστεράς και για πρώτη φορά η Διοίκηση συνδικάτου, του συνδικάτου Μετάλλου, η οποία ελέγχεται από το ΚΚΕ, αρνήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού. Είναι κάτι πάρα πολύ λυπηρό. Φοβάμαι ότι η διαιρετική πολιτική του ΚΚΕ ξεπερνάει πια τα όρια. Η δική μας απάντησή μας θα συνεχίσει να είναι η απάντηση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι: η ενότητά τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν.»

Χαρακτηριστικά για τις επιπτώσεις της ανεργίας και της φτώχειας στη Ζώνη του Περάματος είναι τα λόγια που είπε στον Πρόεδρο του ΣΥΝ ένας εργαζόμενος στις επισκευές του «IONIAN KING»: «Ευτυχώς ο Θεός είναι μαζί μας και έχουμε δουλειά. Συχνά συναντάμε κάποιον άνεργο συνάδελφό μας, πάμε να τον κεράσουμε καφέ και αυτός μας ζητάει τυρόπιτα γιατί πεινάει...»

To Γραφείο Τύπου