Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2006

Στην Κομισιόν και το Συμβούλιο το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών

Δ. Παπαδημούλης: - Είχαν ενημερωθεί η Κομισιόν και το Συμβούλιο; - Πώς θα προστατεύσετε τις δημόσιες ελευθερίες;

Στην Κομισιόν και το Συμβούλιο φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, το μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ερωτά την Κομισιόν εάν ενημερώθηκε από την κυβέρνηση για την παρακολούθηση του κ. Δήμα και το Συμβούλιο αν οι κ.κ. Βουλγαράκης και Παπαλήγουρας ενημέρωσαν σχετικά το Συμβούλιο, κατά την προετοιμασία των πρόσφατων σχετικών προτάσεων για τη φύλαξη αρχείων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά επίσης την Κομισιόν και το Συμβούλιο αν σκοπεύουν, με γνώμονα την προστασία των δημοσίων ελευθεριών , να επανεξετάσουν το ισχύον πλαίσιο καθώς και τις προωθούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που εκτός του ότι συρρικνώνουν της δημόσιες ελευθερίες καλλιεργούν το έδαφος και για την ανεξέλεγκτη και καταχρηστική δράση παρακρατικών μηχανισμών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Δημ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

"Συγκλονισμένη η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη δράση εκτεταμένου κυκλώματος υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών συνδρομητών της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

Ο Υπουργός Επικρατείας κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου (3/2/2006) παραδέχτηκε ότι η υποκλοπή ξεκίνησε το διάστημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και έγινε αντιληπτή το Μάρτιο 2005 καθώς επίσης ότι οι Αρχές έχουν αποτύχει, μετά από 11 μήνες, να εντοπίσουν τους δράστες, που δε δίστασαν να υποκλέψουν συνομιλίες του έλληνα Πρωθυπουργού, του έλληνα Επιτρόπου κ. Δήμα, υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων ελλήνων ή αλλοδαπών πολιτών.

Δεδομένου ότι η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες, καχυποψία για την ορθή λειτουργία των θεσμών και αποδεικνύει την ανεπάρκεια προστασίας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνάρτηση και με πρόσφατες πρωτοβουλίες της Επιτροπής και του Συμβουλίου, ερωτάται το Συμβούλιο και η Επιτροπή:

Ενημερώθηκε η Επιτροπή ότι μεταξύ των παρακολουθούμενων ήταν και ο έλληνας Επίτροπος κ. Δήμας; Ενημέρωσε η ελληνική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα οι κ.κ. Βουλγαράκης και Παπαληγούρας, το Συμβούλιο για τη δράση κυκλώματος υποκλοπών στην Ελλάδα, κατά την προετοιμασία των πρόσφατων προτάσεων του Συμβουλίου;

Δεδομένου ότι τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για την αναγκαιότητα ανεξέλεγκτης διατήρησης των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, θεωρούν το Συμβούλιο και η Επιτροπή ότι πρέπει να επανεξεταστεί το περιεχόμενο της «Οδηγίας 2002/58 για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες», να τροποποιηθούν οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου για το πλαίσιο της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και να τεθούν αυστηρότεροι περιορισμοί ιδιαίτερα καθώς οι έλεγχοι ασφάλειας των δικτύων αποδεικνύονται ανεπαρκείς και τρωτοί;"

To Γραφείο Τύπου