Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2006

Δ.Παπαδημούλης: Όχι στην πρόταση οδηγίας Bolkestein

Με αφορμή την εισαγωγή για συζήτηση και ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου της πρότασης οδηγίας Bolkestein και τη σχετική συνέντευξη Tύπου της ΓΣΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση:

"Ο Συνασπισμός και η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποκαλούν "Φρανκενστάιν" την πρόταση Μπολκεστάιν. Τυχόν εφαρμογή της θα οδηγήσει σε μια βίαιη συμπίεση όλων των κοινωνικών συνθηκών (αμοιβές, ασφάλιση, φορολογικό σύστημα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας). Θα προκαλέσει μια περαιτέρω αποδόμηση του όποιου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου έχει απομείνει.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με μικροτροποποιήσεις. Βρίσκεται στην υιοθέτηση της αρχής της "χώρας προέλευσης" που διατηρείται μετονομασμένη και μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αύριο στην Ελλάδα εταιρείες που θα προσφέρουν υπηρεσίες με προδιαγραφές Σλοβακίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ακόμη και στους τομείς κοινής ωφέλειας και υγείας. Οδηγεί δηλαδή σε μια βίαιη σύγκλιση προς τα κάτω και όχι σε μια σταδιακή σύγκλιση προς τα πάνω.

Ο ΣΥΝ, όπως σύσσωμη και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ζητά την απόσυρση της πρότασης και όχι απλές μικροεπιδιορθώσεις. Να καταργηθεί η αρχή της "χώρας προέλευσης", να εξαιρεθούν πλήρως οι τομείς της υγείας και της ευρύτερης κοινής ωφέλειας. Καλεί την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στη χώρα να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση καθώς απειλεί το σύνολο της αγοράς υπηρεσιών στη χώρα μας καθώς και το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων εργαζομένων αλλά και το μέλλον της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.

Η στρατηγική της Κομισιόν είναι να κάνει τους πολίτες να πιστεύουν ότι η Οδηγία αλλάζει ενώ στην πραγματικότητα μένει ουσιωδώς η ίδια. Μετά το Γαλλικό δημοψήφισμα, ο ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα Επίτροπος Μακρίβι αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, που αντικατέστησε τον κ. Μπολκεστάιν, δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει ότι η επίμαχη Οδηγία θα αλλάξει ριζικά.

Τα ψέματα τελείωσαν. Με την τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου, είναι πλέον προφανές ότι η οδηγία ούτε έχει αποσυρθεί, ούτε έχει δεχθεί ουσιαστικές τροποποιήσεις. Οτιδήποτε παρουσιάζεται ως σοβαρή αλλαγή και συμβιβασμός, ουσιαστικά αποτελεί προσπάθεια να καλυφθούν τα παλιά προβλήματα με καινούργιες ταμπέλες.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα συνδικάτα, καθώς και ένα μεγάλο φάσμα φορέων που εκπροσωπούν ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδιώκουν οι διαμαρτυρίες για την οδηγία Μπολκεστάιν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις να μην μπορούν πλέον να κωφεύουν."

To Γραφείο Τύπου