Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/02/2006

Δ. Παπαδημούλης: Όχι στην πρόταση οδηγίας Bolkestein

Με την ευκαιρία συνάντησης που έγινε στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα σχετικά με την οδηγία Bolkestein, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Συνασπισμός και η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποκαλούν "Φρανκενστάιν" την πρόταση Μπολκεστάιν και ζητούν την απόρριψή της. Τυχόν εφαρμογή της θα οδηγήσει σε μια βίαιη συμπίεση της θέσης των εργαζομένων. Θα προκαλέσει μια περαιτέρω αποδόμηση του όποιου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου έχει απομείνει.

Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στην υιοθέτηση της αρχής της "χώρας προέλευσης" που διατηρείται στο άρθρο 16 μετονομασμένη και μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αύριο στην Ελλάδα εταιρείες που θα προσφέρουν υπηρεσίες με προδιαγραφές Σλοβακίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ακόμη και στους τομείς κοινής ωφέλειας και υγείας. Οδηγεί δηλαδή σε μια σύγκλιση προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.

Ο ΣΥΝ, όπως σύσσωμη και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ζητά την απόσυρση της πρότασης και όχι απλές μικροεπιδιορθώσεις. Να καταργηθεί η αρχή της "χώρας προέλευσης" (άρθρο 16) και να εξαιρεθούν πλήρως οι τομείς της υγείας και της ευρύτερης κοινής ωφέλειας (άρθρο 2). Καλεί την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στη χώρα να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση καθώς απειλεί το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων αλλά και το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση επισήμως δια του κ. Αλογοσκούφη παραμένει από επιφυλακτική έως αρνητική στην αρχή της «χώρας προέλευσης», που είναι η καρδιά της πρότασης. Ελπίζω, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. να μην αποδειχθούν βασιλικότεροι του βασιλέως υπερψηφίζοντας την πρόταση. Ελπίζω επίσης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν και στην ολομέλεια την πρόταση και να μην νερώσουν το κρασί τους την τελευταία στιγμή.

Η στρατηγική της Κομισιόν είναι να κάνει τους πολίτες να πιστεύουν ότι η Οδηγία αλλάζει ενώ στην πραγματικότητα μένει ουσιωδώς η ίδια. Τα ψέματα όμως τελείωσαν. Με την τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Φεβρουαρίου, είναι πλέον προφανές ότι η οδηγία ούτε έχει αποσυρθεί, ούτε έχει δεχθεί μεγάλες τροποποιήσεις. Οτιδήποτε παρουσιάζεται ως σοβαρή αλλαγή και συμβιβασμός, αποτελεί προσπάθεια να καλυφθούν τα παλιά προβλήματα με καινούργιες ταμπέλες».

To Γραφείο Τύπου