Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2006

Commission: «πηγή διαρκούς ανησυχίας» η χορήγηση των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα

Τα τελευταία έξι χρόνια (1999-2005) χάθηκαν κοινοτικά κονδύλια ύψους 444 εκατ. ΕΥΡΩ !!!

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Boel στον Δημήτρη Παπαδημούλη

«Η εφαρμογή από την Ελλάδα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) αποτέλεσε για την Επιτροπή πηγή διαρκούς ανησυχίας». Με την απλή αυτή φράση ξεκινά η Commission την απάντηση της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην απάντηση της η αρμόδια Επίροπος κ. Boel αναφέρει ότι, τα κυριότερα προβλήματα καταβολής των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα έχουν διαχρονικά να κάνουν με:

Τον «εξαιρετικά ανεπαρκη και ελλιπή χαρακτήρα» του Σύστηματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων και του Συστήματος Αναγνώρισης και Καταγραφής Ζώων που στερεί κάθε δυνατότητα «διενέργεια αυτοματοποιημένων διασταυρωτικών ελέγχων και, γενικότερα, από τον έλεγχο των αιτήσεων ενίσχυσης και των πληρωμών στα απαιτούμενα πρότυπα υψηλού επιπέδου».

Ανεπάρκειες του συστήματος σχετικά με «τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων (προβλήματα ελέγχου και επίβλεψης των τροποποιήσεων δεδομένων), καθώς και το χρονοδιάγραμμα, την ποιότητα και την υποβολή εκθέσεων όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους».

Στην απάντηση της η Commission επισημαίνει ότι αφενός η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη εδώ και πάρα πολύ καιρό για τις ανωτέρω παραλείψεις, αφετέρου ότι η Ελλάδα έχει προσαχθεί για το συγκεκριμένο θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η αδυναμία αυτή της κρατικής διοίκησης να διασφαλίσει την ορθή καταβολή των γεωργικών επιδοτήσεων έχει στερήσει από την χώρα σημαντικούς κοινοτικούς πόρους. Μόνο για την εξαετία 1999-2005 χάθηκαν κοινοτικά κονδύλια ύψους 444 εκατ. ΕΥΡΩ τα οποία πληρώθηκαν εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Τα χρήματα αυτά αφορούν όχι τα οικονομικά έτη στα οποία εντοπίστηκαν παραβάσεις αλλά την ημερομηνία εκκαθάρισης λογαριασμών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις βελτιώσεις που απαιτούνται στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων. Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και θα έπρεπε να παρέχει πλήρη γεωγραφική κάλυψη από το 2005.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:«Για μια ακόμη φορά οι φορολογούμενοι αλλά και η ελληνική γεωργία πληρώνουν την χρόνια και κραυγαλέα οργανωτική και διαχειριστική ανεπάρκεια των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις εκτός από σημαντικό στήριγμα του γεωργικού οικογενειακού εισοδήματος θα έπρεπε να αποτελούν και εργαλείο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Με λύπη μου όμως διαπιστώνω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, είκοσι πέντε χρόνια μετά από την είσοδο μας στην Ε.Ε., αδυνατούν να διασφαλίσουν την ορθή αξιοποίηση τους. Αυτού του είδους οι παιδικές ασθένειες πρέπει να λυθούν άμεσα προκειμένου να μπορέσει η ελληνική γεωργία να αντεπεξέλθει στο πιεστικό περιβάλλον της νέας ΚΑΠ»

To Γραφείο Τύπου