Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2006

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο

Ερώτηση για το γεφύρι της Πλάκας κατέθεσε στην επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στην ερώτηση του αναφέρεται στην πορεία υλοποίησης του έργου αποκατάστασης και για τον κίνδυνο που υπάρχει για ολοσχερή κατάρρευση του γεφυριού λόγω της δημιουργίας υδροηλεκτρικού σταθμού και φράγματος στον 'Αραχθο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Σύμφωνα με την απάντηση της επιτροπής (Ε-2819/05ΕL 1-9-2005) η μελέτη για την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στην Ήπειρο έχει ενσωματωθεί στις προκαταρκτικές μελέτες των έργων του 3ου ΚΠΣ. Η σύμβαση για αυτή τη μελέτη υπεγράφη στις 20 Μαΐου και ο προϋπολογισμός τής ανέρχεται σε 100.000 Ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα στον τύπο η ΔΕΗ σχεδιάζει τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού και φράγματος στον 'Αραχθο και συγκεκριμένα στη θέση του Αγίου Νικολάου, με κίνδυνο το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων να κατακλύζεται τους περισσότερους μήνες του χρόνου με κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς. Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση τα τρία συναρμόδια υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού ). Ταυτόχρονα όμως το έργο αποκατάστασης του φράγματος έχει ενταχθεί στο Γ' Κ.Π.Σ.

Θα μπορούσε η Επιτροπή να με ενημερώσει αν γνωρίζει το θέμα; Ποια είναι η πορεία υλοποίησης του έργου αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας; Η δημιουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού έχει ενταχθεί σε κάποιο κοινοτικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα;»

To Γραφείο Τύπου