Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2006

Εξηγήσεις για το εσωτερικό έγγραφο «σωστής συμπεριφοράς» της Κομισιόν για το όνομα της ΠΓΔΜ ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης

Ερώτηση προς την Επιτροπή και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, κ. Όλι Ρεν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η ερώτηση αφορά το εσωτερικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης, της οποίας προΐσταται ο κ. Ρεν και αποκαλύπτει σήμερα ο τύπος, με το οποίο ζητά από στελέχη της Κομισιόν όταν απευθύνονται στον τύπο και σε αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, εφόσον δεν παρευρίσκονται Έλληνες, ν' αναφέρονται στη γειτονική χώρα όχι με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομά της αλλά ως «Μακεδονία».

Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης αφού αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, τονίζει ότι η σύσταση αυτή του αρμοδίου Επιτρόπου έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Ε.Ε. στο θέμα και υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων ως προς το όνομα αυτής της χώρας και ενισχύει αδιάλλακτες στάσεις.

Η ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή καταλήγει: «Αναγνωρίζει η Επιτροπή την ύπαρξη του εγγράφου; Αν ναι, προτίθεται να το αποσύρει; Μπορεί να βεβαιώσει ότι τα έγγραφα που απευθύνονται σε υπηρεσίες ή σε αξιωματούχους της ΠΓΔΜ την αποκαλούν με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομά της;»

To Γραφείο Τύπου