Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/02/2006

Θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με την Κροατία και για την Σερβία-Μαυροβούνιο;

Οι συζητήσεις για το καθεστώς του Κοσόβου συνδέονται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας;

Απάντηση του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Αρνήθηκε ο Αυστριακός Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρ. Ένωσης κ. Χανς Βίνκλερ, ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίπτωση της Κροατίας από την μία και της Σερβίας/Μαυροβουνίου από την άλλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι: «στην περίπτωση της Κροατίας η προϋπόθεση συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία δεν εμπόδισε την Ε.Ε. να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις ενώ αντίθετα η αντίστοιχη προϋπόθεση για τη Σερβία-Μαυροβούνιο τέθηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο.»

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ισχυρίστηκε ότι:

«Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία διαπραγματεύσεων πρέπει η Σερβία και το Μαυροβούνιο να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που έχει συσταθεί για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτό ισχύει κατά τον ίδιο τρόπο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο όπως είχε ισχύσει για την Κροατία».

Σε συμπληρωματική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, αν και πώς συνδέεται από το Συμβούλιο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας/Μαυροβουνίου με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου προσπάθησε, να αποσυνδέσει το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η διαδικασία Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης είναι μια διαδικασία η οποία διαδραματίζεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν άστοχο αυτή τη στιγμή να πιθανολογήσουμε τι θα γινόταν αν θα συνέβαινε αυτό ή το άλλο. Αυτές οι δύο διαδικασίες πρέπει να συνεχισθούν και τελικά πρέπει να συνδεθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι - οτιδήποτε και να αποφασιστεί για το καθεστώς του Κοσόβου - το Κόσοβο θα πρέπει να έχει μια ευρωπαϊκή προοπτική. Και σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν πρέπει να επηρεασθούμε από το ερώτημα για το στάτους του Κοσόβου αλλά να συνεχίσουμε τη διαδικασία Σταθερότητας και Σύνδεσης για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.»

Σημειώνεται ότι η απάντηση της Αυστριακής Προεδρίας, περί ίδιων κριτηρίων για Σερβία-Κροατία, με δεδομένο το ...έντονο ενδιαφέρον της για την ενταξιακή πορεία της Κροατίας, προκάλεσε... χαμόγελα κατανόησης και δυο ακόμη συμπληρωματικές ερωτήσεις επί του θέματος από άλλους ευρωβουλευτές.

To Γραφείο Τύπου