Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2006

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σημείωσε μεταξύ άλλων

Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τον ΣΥΝ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι καμπανάκι. Χρειαζόμαστε επειγόντως σύνθεση απόψεων, συσπείρωση δυνάμεων, σύγχρονο και καθαρό στίγμα, εξωστρέφεια και ανοιχτές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Υπήρξαν τελευταία γεγονότα και χειρισμοί που δεν μας έκαναν καλό, προκάλεσαν εσωστρέφεια και εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Νομίζω ότι τα συμπεράσματα έχουν βγει για το τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να αποφύγουμε. Με πρώτο σ' αυτή την προσπάθεια του κόμματος τον πρόεδρο Αλέκο Αλαβάνο τον οποίο όλοι θα πρέπει να συνδράμουμε. Ο Συνασπισμός δεν είναι απλά χρήσιμος, είναι απαραίτητος.

Αυτή είναι η χειρότερη από την φουρνιά των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί. Είμαστε μεταξύ 2,8%-4% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο μέσος όρος είναι 3,5%. Σας λέω ευθέως ότι αυτό δεν μας αρκεί. Αξίζουμε και μπορούμε περισσότερο και είναι στο δικό μας χέρι-αντί να τα βάζουμε με τους ψηφοφόρους-να βελτιώσουμε τη δική μας εικόνα, τη δική μας αυτοπεποίθηση, τη δική μας χρησιμότητα να την κάνουμε διακριτή. Να μην είμαστε απλώς το κόμμα το οποίο όλοι εκτιμούν, πολλοί συμπαθούν και λίγοι ψηφίζουν.

Για τη δυναμική του ΛΑΟΣ

Ο κ. Καρατζαφέρης καταφέρνει την ακροδεξιά του πολιτική και ιδεολογία να την μεταμφιέζει σε μια συμπαθή και ανώδυνη πολυσυλλεκτικότητα την οποία την παίζουνε πάρα πολύ τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Ήταν εξαφανισμένος ο κ. Καρατζαφέρης μέχρι πριν από μερικούς μήνες και τώρα είναι ο "media darling".

Τα κοινωνικά προβλήματα και η διάχυτη ανασφάλεια στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, με την βοήθεια ορισμένων προπαγανδιστικών μηχανισμών, στρέφονται ευκολότερα προς τον Καρατζαφέρη παρά προς την Αριστερά. Ο Καρατζαφέρης, ενώ είναι ένα παιδί του συστήματος, μπήκε στην πολιτική ελέω της οικογενείας Μητσοτάκη, απέκτησε κανάλι το οποίο ακόμα δεν έχει άδεια-επί δεκαπέντε χρόνια ελέω του συστήματος στην Ελλάδα-καταφέρνει να εμφανίζεται ως ο αμφισβητίας που τα βάζει με το κατεστημένο.

Αυτό οφείλεται και σε αδυναμίες της Αριστεράς, οφείλεται και σε δικές μας αδυναμίες. Ο Συνασπισμός θα μπορούσε, βελτιώνοντας τη δική του παρουσία, δράση και εικόνα, να εισπράττει αυτός μια ψήφο κοινωνικής διαμαρτυρίας πραγματικά γειωμένη σε μια προοδευτική και αριστερή κατεύθυνση. Ποτέ δεν ωφελήθηκαν οι ασθενέστεροι, οι πένητες και οι παρίες της κοινωνίας μας από την άκρα Δεξιά. Ο Καρατζαφέρης καταφέρνει να κρύβει πίσω από ένα συμπαθές χαμόγελο τον κ. Πλεύρη, τον κ. Βορίδη και τους συν αυτώ.

Για τις δημοτικές εκλογές και την τακτική του ΣΥΝ

Τα πλαίσιο που έχει καθορίσει η Κεντρική μας Επιτροπή δίνει μεγάλο και καθοριστικό ρόλο στις νομαρχιακές μας οργανώσεις και τις πολιτικές μας κινήσεις και αυτές κινούνται με γνώμονα τη στάθμιση των τοπικών δεδομένων. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος ο οποίος προσφέρεται για συνεργασίες και ιδιαίτερα όταν φεύγουμε από τους μεγάλους δήμους και τις μεγάλες νομαρχίες, όπου είναι έντονα τα πολιτικά χαρακτηριστικά των αναμετρήσεων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ο χώρος προσφέρεται για συνεργασίες στηριγμένες σε κοινά τοπικά προγράμματα και σε αξιόπιστα πρόσωπα. Οι οργανώσεις μας χαράζουν τη γραμμή. Ο Συνασπισμός έχει μια παράδοση σημαντικής παρουσίας και θετικό δείγμα γραφής στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από μια πολύμορφη εκλογική τακτική συνεργασιών ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Νομίζω ότι αυτή η πολυμορφία θα επαναληφθεί και πάλι.

To Γραφείο Τύπου