Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2006

Το «Συμβούλιο της Ευρώπης» υπεύθυνο να ερευνήσει την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών & την υπόθεση για τα ευρωπαϊκά «Γκουαντάναμο»

Απάντηση Επιτρόπου Φρατίνι στον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος κ. Φρατίνι, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας, παραπέμπει στο Συμβούλιο της Ευρώπης όλες τις καταγγελίες για την ύπαρξη «Γκουαντανάμο» στην Ευρώπη και τις απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών εντός της ελληνικής επικράτειας.

Αυτό προκύπτει από απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, που ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες αυθαίρετης δραστηριότητας μυστικών υπηρεσιών κρατών - μελών στην επικράτεια άλλων κρατών μελών χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες εγγυήσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την υπόθεση απαγωγής και ανάκρισης των Πακιστανών υπηκόων εντός της ελληνικής επικράτειας ο αρμόδιος Επίτροπος, σημειώνει ότι: «η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια για να διενεργήσει η ίδια ανακρίσεις σχετικά με αυτή την υπόθεση, από την ανάκριση που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενδέχεται να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες».

Για το δεύτερο ζήτημα της μεταφοράς υπόπτων τρομοκρατίας σε μυστικές φυλακές σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Φρατίνι σημειώνει ότι: «η Επιτροπή επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι δεν διαθέτει ανακριτικές εξουσίες που θα της επέτρεπαν να διερευνήσει κατά πόσον είναι βάσιμες οι κατηγορίες αυτές σε εθνικό επίπεδο.» Και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή συνεργάζεται για το ζήτημα αυτό με το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου ο Γενικός Γραμματέας έχει κινήσει ανακριτική διαδικασία επί τη βάσει του άρθρου 52 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με αυτή την ανακριτική διαδικασία, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει την κατάθεσή τους ως τις 21 Φεβρουαρίου 2005. Επιπλέον, οι καταγγελίες αυτές εξετάζονται επίσης από τη νομική επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι ύστερα από πρόταση του ΣΥΝ και της ευρωομάδας της Αριστεράς, θα ζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από το ευρωκοινοβούλιο για να ερευνήσει την υπόθεση των ευρωπαϊκών «γκουαντάναμο», να συμπεριλάβει στην έρευνά της και την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών.

To Γραφείο Τύπου