Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2006

Αρνείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμευθεί για το ύψος των γεωργικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013

Απάντηση της Επιτρόπου Boel στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη αν οι διατυπώσεις που υιοθετήθηκαν στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2005 επιτρέπουν την αναθεώρηση προηγούμενης ομόφωνης δέσμευσης από το 2002, ότι το ύψος των γεωργικών επιδοτήσεων θα παραμείνει αναλλοίωτο μέχρι το 2013 «απάντησε» η Commission.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή αν η διατύπωση που υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής «επιτρέπει την αναθεώρηση της γεωργικής πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο και το ύψος της χρηματοδότησης της ΚΓΠ, ίσως και πριν από το 2013», η αρμόδια Επίτροπος κ. Boel, αφήνει το θέμα ανοικτό, αποφεύγοντας να δώσει μια σαφή απάντηση.

Το πλήρες κείμενο της Κομισιόν έχει ως εξής: «Το 2003, η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) απετέλεσε το αντικείμενο μιας σημαντικής μεταρρύθμισης. Το νέο ενιαίο πλαίσιο πληρωμών επεκτάθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει την πλειοψηφία των τομέων αγοράς της ΚΓΠ με εξαίρεση συγκεκριμένα τους τομείς του οίνου, της μπανάνας και των οπωροκηπευτικών που πρόκειται να αναθεωρηθούν κατά την περίοδο 2006/2007. Με τη μεταρρύθμιση συμπεριελήφθησαν αναθεωρητικές ρήτρες για τα νέα μέσα και ορισμένους τομείς της αγοράς κατά την περίοδο 2007-2010, ενώ η μεταρρύθμιση του 2003 είχε συμφωνηθεί με βάση τα συμπεράσματα των διασκέψεων κορυφής του Βερολίνου, Γκέτεμποργκ και Βρυξελλών εντός του πλαισίου προϋπολογισμού γεωργίας για τη διευρυμένη ΕΕ που έχει καθορισθεί έως το 2013.

Ο αξιότιμος βουλευτής σωστά αναφέρει ότι το Δεκέμβριο του 2005 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 βάσει των οποίων ζητείται από την Επιτροπή "να προβεί σε πλήρη, ευρείας κλίμακας επανεξέταση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές των δαπανών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΚΓΠ και των πόρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να υποβάλει έκθεση το 2008/2009".

Οι δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 αποτελούν ωστόσο σήμερα αντικείμενο ενός τριμερούς διαλόγους μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, μέχρις ότου η διατύπωση της τελικής απόφασης γίνει γνωστή, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ως προς τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει η συμφωνία στη μέθοδο και το επίπεδο χρηματοδότησης της ΚΓΠ. Το όριο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες το 2002 θα τηρείται έως το 2013.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, η αρμόδια Επίτροπος Γεωργίας διαψεύδει ότι το ύψος των αγροτικών επιδοτήσεων είναι εξασφαλισμένο μέχρι το 2013 και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο συμβιβασμός του Δεκεμβρίου 2005 δεν προβλέπει το παραμικρό για την κάλυψη του κόστους ένταξης των Βουλγάρων και των Ρουμάνων παραγωγών που ανέρχεται στα 8 δις ΕΥΡΩ. Η κυβέρνηση αντί να καθησυχάζει και να επαναπαύεται, οφείλει να διαμορφώσει από τώρα μια διαπραγματευτική πολιτική που θα διασφαλίζει πλήρως την συμφωνία του 2002 αλλά και την συνέχιση των γεωργικών επιδοτήσεων και μετά το 2013.»

To Γραφείο Τύπου