Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2006

Δήμας προς Παπαδημούλη για τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας: ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία η μεταφορά της στα 'Ανω Λιόσια

Συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή (19-12-2005) και δίμηνη προθεσμία της Κομισιόν προς την Ελλάδα.

Ασυμβίβαστη με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία θεωρεί ο Επίτροπος κ. Δήμας τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο για τη διάθεση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προς τις οποίες έστειλε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος απαντώντας (28 Φεβρουαρίου 2006) σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη εάν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τον έχει ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο διάθεσης της λυματολάσπης μέχρι να αποπερατωθεί το έργο του ξηραντήριου στην Ψυττάλεια το 2007, ανέφερε ότι:

"Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ήδη χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την οριστική διάθεση της ιλύος καθαρισμού η οποία συνίσταται στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων μη επεξεργασμένης ιλύος με σκάφη και φορτηγά οχήματα στη χωματερή των 'Ανω Λιοσίων στην ξηρά, δεν συμβιβάζεται με τη νομοθεσία της ΕΚ για το περιβάλλον. Στις 13 Δεκεμβρίου 2005, σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Εν συνεχεία στην επιστολή της 19ης Δεκεμβρίου 2005, η Επιτροπή κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει εντός δύο μηνών τις παρατηρήσεις της σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα που έχουν ως στόχο η επεξεργασία της ιλύος καθαρισμού να πραγματοποιείται σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΚ. Δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απαντήσει και ότι η αντιστοίχως προβλεπόμενη προθεσμία δεν έχει εισέτι εκπνεύσει, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να διατυπώσει σχετικά σχόλια".

Αναφερόμενος στην απάντηση του κ. Δήμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Η δίμηνη προθεσμία που έθεσε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση κανονικά έπρεπε να είχε εκπνεύσει στις 19 Φεβρουαρίου 2006. Σύμφωνα με την απάντηση του Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος που μου εστάλη στις 28 Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ακόμη απαντήσει. Σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης ΕΚ αν ένα κράτος δεν συμμορφωθεί με τη γνώμη που του έστειλε η Επιτροπή εντός της σχετικής προθεσμίας, η Επιτροπή δύναται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειλικρινά απορώ με την στάση των αρμοδίων ελληνικών αρχών, την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ. Πολύ περισσότερο που ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι μέσα στο Δεκέμβριο του 2005 θα εξαγγείλει την οριστική λύση για την διάθεση της λυματολάσπης έως ότου ολοκληρωθεί, στα τέλη του 2007, η μονάδα ξήρανσης επί της Ψυτάλλειας."

To Γραφείο Τύπου