Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/05/2005

Η μάχη εναντίον της ηγεμονίας των ΗΠΑ είναι και μάχη της ιστορικής μνήμης εναντίον της λήθης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΟΥΝΤΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΝ

Μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Αγ. Παρασκευής για τη Συνταγματική Συνθήκη, ο Νίκος Χουντής, συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, τόνισε :

«Σήμερα που γιορτάζουμε τα 60χρονα από την αντιφασιστική νίκη, οφείλουμε να υπερασπιστούμε την καθοριστική συμβολή των λαών της Ευρώπης, που αντιστάθηκαν και έδωσαν τις μεγαλύτερες θυσίες για την ελευθερία. Η ιστορική μνήμη και τα διδάγματα εκείνου του αγώνα δεν θα αλλοιωθούν από τις ερμηνείες που επιχειρεί να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ερμηνείες που αναβιώνουν το ψυχροπολεμικό κλίμα, επιχειρούν να υποβαθμίσουν την ανεκτίμητη προσφορά θυσιών στον αντιφασιστικό αγώνα από τον ρωσικό λαό, αποσκοπούν στην ιστορική λαθροχειρία και την ιδεολογική καπηλεία γεγονότων και της ίδιας της ιστορικής πραγματικότητας.

Οφείλουμε να θυμηθούμε ότι στα χρόνια που επακολούθησαν οι ευρωπαϊκοί λαοί αγωνίστηκαν και πέτυχαν διεύρυνση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Αναπτύχθηκαν γιγάντια αντιπολεμικά, φιλειρηνικά κινήματα.

Ο αγώνας για την ειρήνη σήμερα σημαίνει απόκρουση των προληπτικών πολέμων του Μπους και όχι σύμπλευση με τα αμερικανονατοϊκά σχέδια. Ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων σήμερα σημαίνει αμφισβήτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων που εφαρμόζονται σήμερα στην Ευρώπη και που θεσμοθετεί το Ευρωσύνταγμα.

Από αυτή την οπτική απορρίπτουμε τη Συνταγματική Συνθήκη γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι ελπίδες και τα οράματα για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ειρήνης και της συνεργασίας.

Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης της Ειρήνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής παραμένει ζωντανή και εξακολουθεί να εμπνέει τους Ευρωπαίους πολίτες και να αποτελεί στόχο των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης καθώς και των δυνάμεων που συγκροτούν το Ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς.»

To Γραφείο Τύπου