Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2006

Κίνδυνος νέας παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολής χρηματικής ποινής

Απάντηση Δήμα σε Παπαδημούλη για τη χελώνα της Ζακύνθου, Caretta caretta.

Με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή χρηματικής ποινής κινδυνεύει η Ελληνική Πολιτεία, εάν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Απόφαση της 30ης Ιανουαρίου 2002, Επιτροπή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπόθεση C-103/00) αναφορικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που δόθηκε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Δήμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τον κίνδυνο εκ νέου παραπομπής της Ελλάδας στο ΔΕΚ και επιβολής ημερησίου προστίμου αναφορικά με το ανωτέρω περιβαλλοντικό ζήτημα.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι ήδη η Επιτροπή, στις 13 Οκτωβρίου 2004 είχε εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη βάσει του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΚ διότι έκρινε ότι η Ελλάδα παρέλειψε να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο κ. Δήμας τονίζει χαρακτηριστικά ότι "Τον Οκτώβριο του 2005, οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν έκθεση σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτελεσματική εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και για να διασφαλίσουν την πλήρη προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο. Προκειμένου να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Επιτροπή αξιολογεί την εν λόγω έκθεση και τις πληροφορίες που έλαβε από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Αν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες δυνάμει του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΚ, ήτοι να προσφύγει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να προσδιορίσει το ύψος του ενδεδειγμένου εφάπαξ ποσού ή της χρηματικής ποινής που πρέπει να καταβληθεί".

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: Για ακόμη μία φορά οι Ελληνικές αρχές εμφανίζονται ανεπαρκείς και καθυστερούν σημαντικά στην λήψη μέτρων εφαρμογής της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εξ αιτίας αυτής της πολύχρονης αδιαφορίας και καθυστέρησης εκτίθεται διεθνώς η χώρα, ζημιώνεται ο ελληνικός τουρισμός και οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες απειλούνται με ένα ακόμη πρόστιμο το οποίο θα επιβαρύνει τις δικές τους τσέπες και όχι των υπευθύνων.

To Γραφείο Τύπου