Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/03/2006

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση Παπαδημούλη

Σημαντική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας

Δ.Παπαδημούλης: "Ελληνική κινητοποίηση για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες".

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία (611 υπέρ, 25 κατά και 14 αποχές σε σύνολο 650 ευρωβουλευτών), την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μέσου Πολιτικής Προστασίας με την οποία προωθείται σημαντική αύξηση κονδυλίων, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής και καθίσταται αποφασιστικός ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως το τσουνάμι στην Ασία, ο τροπικός κυκλώνας στην Λουιζιάνα και τον Μισσισίπη, οι καταστροφικές πλημμύρες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές στην Ευρώπη, κατέστησαν σαφή την ανάγκη μιας αποτελεσματικότερης και πιο ολοκληρωμένης αντίδρασης εκ μέρους της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου ταχείας επέμβασης και ετοιμότητας για σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης την περίοδο 2007-2013. Με το εν λόγω μέσο η ΕΕ θα μπορεί να παρέχει οικονομική υποστήριξη σε δράσεις πολιτικής προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών. Στόχος της είναι η υποστήριξη και συμπλήρωση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Οι κύριες αλλαγές, που προτείνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη σχετική πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορούν συγκεκριμένα στα εξής σημεία:

Ο Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την εξής δήλωση:

"Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στην Κομισιόν, αλλά κυρίως στο Συμβούλιο των Υπουργών. Ελπίζω τώρα, το Συμβούλιο να ακούσει το ηχηρό μήνυμα του Κοινοβουλίου και να αποδείξει στους ευρωπαίους πολίτες ότι η αλληλεγγύη παραμένει σταθερή αξία στην Ένωση.

Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Το Συμβούλιο επιβάλλεται να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους. Επενδύοντας διορατικά στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μπορούμε να αποφύγουμε μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και επώδυνες υλικές καταστροφές..

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Η όλη προσπάθεια έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, η οποία πλήττεται από θεομηνίες και χρειάζεται ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας. Η έως σήμερα παρουσία και παρέμβαση της Ελληνικής πολιτείας στο πλαίσιο του Συμβουλίου όπου διεξάγεται έντονη αντιπαράθεση και διαπραγμάτευση είναι δυστυχώς, όπως το μαρτυρούν και επίσημα έγγραφα που επισυνάπτω, από αναιμική έως ανύπαρκτη. Δεδομένης της σημασίας της έκθεσης για τα ελληνικά συμφέροντα, ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδείξει ενεργότερη παρουσία και ρόλο στο πλαίσιο του Συμβουλίου, από ότι μέχρι σήμερα. "

*Συνημμένο κείμενο του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών (09.03.2006) και κείμενο της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (09.03.2006) (αρχείο .pdf, 700kb)

To Γραφείο Τύπου