Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2006

Αντιπλημμυρική προστασία Έβρου-Αναξιοποίητα τα κοινοτικά κονδύλια

Κομισιόν: «Κανένα έργο δεν έχει ακόμη εγκριθεί»

Δ.Παπαδημούλης: «Παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις δεν έχουν κατατεθεί ούτε καν μελέτες»

Στο μηδέν βρίσκεται η αξιοποίηση του κοινοτικού προγράμματος Interreg για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο. Αυτό προκύπτει από την αποκαλυπτική απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κας Ντ. Χούμπνερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή α) αν προχωράει το έργο: «Εποπτεία των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των ποταμών Ερυθροποτάμου, 'Αρδα και Έβρου», β) αν υπήρχαν «σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας με σκοπό την πρόληψη των πλημμυρών, δεδομένων των αδιάθετων ποσών του Interreg Ελλάδα - Βουλγαρίας» και γ) αν είναι δυνατή «με αφορμή την αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ, η ένταξη προκαταρτικών ενεργειών προκείμενου για την ωρίμανση αυτών των έργων, η κα Χούμπνερ απαντά ως εξής:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις ελληνικές αρχές, το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία Interreg και στο οποίο αναφέρθηκε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου δεν βρίσκεται ακόμη σε πλήρη λειτουργία. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2005. Οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2006. (σ.σ. Το έργο πρακτικά σημαίνει ότι μπήκαν κάποιοι μετρητές του ύψους των υδάτων, έγιναν κάποιες επαφές με τους Βούλγαρους και τίποτε άλλο άλλωστε τα χρήματα είναι ελάχιστα -455.000ΕΥΡΩ)

Το πρόγραμμα Interreg III A/PHARE Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας προβλέπει την προτεραιότητα στο περιβάλλον καθώς και τη χρηματοδότηση δράσεων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1.100.000 ευρώ. Κανένα έργο δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Στις 14 Δεκεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας η τέταρτη διάσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Interreg IIIA/PHARE ΔΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης τεχνικού χαρακτήρα μεταξύ των αρχών διαχείρισης του έργου, οι βουλγαρικές αρχές παρουσίασαν τα σχέδιά τους σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό των έργων PHARE ΔΣ-2006. Οι εν λόγω αρχές πρότειναν να συμπεριληφθεί το έργο "Παρακολούθηση των υδάτων στη λεκάνη απορροής Μαρίτσα (EΒΡΟΣ) της περιφέρειας Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας" προϋπολογισμού ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό θα οδηγήσει στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Βουλγαρίας ζήτησε τη σύσταση ομάδας εργασίας (Κοινή Τεχνική Ομάδα Εργασίας) για την επίβλεψη της εφαρμογής των έργων. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών με τη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών για την κοινή αντιμετώπιση των πλημμυρών και την εφαρμογή συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην περιοχή.

Όσον αφορά τα φράγματα Ασπρονερίου και Μικρού Δερείου, η Επιτροπή θα ήθελε να πληροφορήσει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του επιχειρησιακού προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, θέσπισε (Απόφαση C(2005) 5924 της 22ας Δεκεμβρίου 2005) ένα μέτρο τεχνικής βοήθειας σχετικά με τις μελέτες προετοιμασίας για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013. Ωστόσο, εναπόκειται στις εθνικές αρχές να επιλέξουν τις μελέτες που θα ενταχθούν στο νέο αυτό μέτρο.»

Σημειώνεται ότι όπως έχει γίνει γνωστό από προηγούμενη απάντηση της Κομισιόν(14-11-05) σε σχετική ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος Interreg Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι ύψους 181 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις για την απορρόφηση των 116 εκ. ευρώ που λιμνάζουν.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Έβρος έχει αφεθεί στο έλεος των πλημμυρών. Τα κοινοτικά κονδύλια μένουν αναξιοποίητα. Δεν έχουν υποβληθεί ούτε καν μελέτες. Η μακάρια απραξία της κυβέρνησης κοστίζει στα εισοδήματα των κατοίκων, στον κρατικό προϋπολογισμό και στις αναπτυξιακές προσπάθειες της ακριτικής περιοχής. Παρά την προσωπική παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 δεν έχει γίνει τίποτε. Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να παρουσιάσει επιτέλους έργο και όχι μπαλώματα και επιδιορθώσεις των αναχωμάτων»

To Γραφείο Τύπου