Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2006

Η ποιότητα των προϊόντων, η ενημέρωση των παραγωγών και το περιβάλλον είναι στον πάτο της απορρόφησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου!

Απάντηση της Επιτρόπου Boel στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων ('Αξονας 2), την ενημέρωση των παραγωγών ('Αξονας 4) και την διαχείριση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών ('Αξονας 6) παρουσιάζουν, όπως προκύπτει κι από τον συνημμένο πίνακα, χαμηλή απορροφητικότητα και καθυστερήσεις. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Fischer Boel σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Σύμφωνα με την Commission «οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη διοικητικής ικανότητας των τελικών δικαιούχων που είναι αρμόδιοι για την υποβολή των προτάσεων»

Εξάλλου, αναφερόμενη στο σύνολο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου η Επίτροπος μας πληροφορεί ότι κινείται περίπου στον μέσο όρο του υπόλοιπου ΚΠΣ. Μέχρι τις 31 Δκεμβρίου 2005 η απορρόφηση ανέρχεται στο 40% της δημόσιας δαπάνης και οι νομικές δεσμεύσεις στο 71%.

Ειδικότερα για τον κανόνα «ν+2», επισημαίνεται ότι παρόλο που για το έτος 2005 οι υποχρεώσεις εκπληρώθηκαν πλήρως, η κατάσταση για το επόμενο έτος αναμένεται περισσότερο απαιτητική εφόσον « τα ποσά που προστέθηκαν στο πλαίσιο της κατανομής του αποθεματικού επίδοσης του 2004 θα υπολογιστούν για τον κανόνα «ν+2» το 2006»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Η προώθηση ποιοτικών προϊόντων, η εκπαίδευση των αγροτών και η προστασία του περιβάλλοντος θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

Δυστυχώς όμως αυτοί είναι οι τομείς που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη καθυστέρηση στον σχεδιασμό και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χαθούν κι άλλοι κοινοτικοί πόροι, οφείλει μέσα στο 2006 να διπλασιάσει ους ρυθμούς της».

To Γραφείο Τύπου