Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2006

H Ελλάδα δεν εφαρμόζει την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Τριετή παράταση για την εφαρμογή της ζητά η Ελλάδα!

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη

Στις 4 Ιανουαρίου 2006 έληξε η προθεσμία για τη συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, πληροφόρησε την Επιτροπή ότι δεν έχει ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία εφαρμογής της οδηγίας. Ο κ. Piebalgs δεν προσδιορίζει αν η μη συμμόρφωση αποτελεί βάση για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά τονίζει ότι για τα άλλα κράτη μέλη που δεν εφάρμοσαν εγκαίρως την οδηγία, η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει.

Ο κ. Piebalgs στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ αναφέρει επίσης ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ανήγγειλαν στην Επιτροπή την πρόθεσή τους να καθυστερήσουν κατά τρία έτη την εφαρμογή εκείνων των διατάξεων της οδηγίας που αφορούν στη διάθεση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στον υποψήφιο αγοραστή ή μισθωτή και στην τακτική επιθεώρηση των λεβήτων και συστημάτων κλιματισμού.

Η οδηγία 2002/91/ΕΚ θεσπίζει απαιτήσεις που αφορούν:

- την εφαρμογή ελαχίστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων καθώς και μεγάλων υφισταμένων κτιρίων στα οποία γίνεται μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση,

- την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων, και

- την τακτική επιθεώρηση των λεβήτων και των εγκαταστάσεων κλιματισμού κτιρίων.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε: "Για μια ακόμη φορά, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές καθυστερούν να ενσωματώσουν στο Εθνικό δίκαιο θετικές Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, που κατά τα άλλα ·έχουν συνυπογράψει. Η αυξημένη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αποτελεί σημαντικό μέρος της δέσμης των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα σπαταλά το ένα τρίτο της ενέργειας και ευθύνεται για το 40% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η πλήρης ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα αλλάξει τον τρόπο που κατασκευάζουμε τα κτίρια, και μπορεί να αποφέρει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%, με σημαντικό όφελος και για τους πολίτες και για την εθνική οικονομία.

To Γραφείο Τύπου