Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/03/2006

Το ζήτημα της Αμμοχώστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Ευρ. Ένωση για το θέμα της Αμμοχώστου στην κατεύθυνση του κοινού ανακοινωθέντος Αννάν - Παπαδόπουλου ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του μνημονεύει σημείο από το κοινό ανακοινωθέν Αναν - Παπαδόπουλου (28/2/2006) σύμφωνα με το οποίο: «Ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Παπαδόπουλος συμφωνούν επίσης ότι θα ήταν επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους και θα βελτίωνε εξαιρετικά την ατμόσφαιρα για περαιτέρω συνομιλίες εάν μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην περαιτέρω απεμπλοκή δυνάμεων, την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, την πλήρη από-ναρκοθέτηση της Κύπρου και το ζήτημα της Αμμοχώστου.»

Στη συνέχεια, της ερώτησής του συσχετίζει το θέμα με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και καταλήγοντας θέτει το ερώτημα «Θεωρεί η Επιτροπή ότι τυχόν διευθέτηση του καθεστώτος που υπάρχει γύρω από το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος προκειμένου για την έγκριση του Κανονισμού για απευθείας εμπόριο;»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το δελτίο τύπου (28/2/2006), που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ύστερα από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα κ. Ανάν με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Παπαδόπουλος συμφωνούν επίσης ότι θα ήταν επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους και θα βελτίωνε εξαιρετικά την ατμόσφαιρα για περαιτέρω συνομιλίες εάν μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην περαιτέρω απεμπλοκή δυνάμεων, την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, την πλήρη από-ναρκοθέτηση της Κύπρου και το ζήτημα της Αμμοχώστου.»

Θεωρεί η Επιτροπή ότι τυχόν διευθέτηση του καθεστώτος που υπάρχει γύρω από το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος προκειμένου για την έγκριση του Κανονισμού για απευθείας εμπόριο. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία σ' αυτή την κατεύθυνση;»

To Γραφείο Τύπου