Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2006

Μέτρα ενίσχυσης της Τουρκίας κατά της γρίπης των πουλερικών

Προετοιμασία κοινοτικών αρχών για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού

Απάντηση Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την ανάγκη μεγαλύτερης βοήθειας και συνεργασίας μεταξύ Ευρ. Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών όπως και την προετοιμασία των κοινοτικών αρχών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης μετάλλαξης του ιού, απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, κ. Όλι Ρεν.

Στην απάντηση του κ. Ρεν επισημαίνεται ότι:

«η Επιτροπή ενέκρινε, με επείγουσα διαδικασία, έργο ύψους 8,35 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του ετήσιου προενταξιακού προγράμματος 2006 για την ενίσχυση της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από τη γρίπη των πτηνών. ... Στόχος του έργου αυτού είναι να ενισχύσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στον έλεγχο και την εξάλειψη της γρίπης των πτηνών και να βελτιώσει τα συστήματα αντίδρασης και εποπτείας της δημόσιας υγείας μέσω αναβάθμισης των διαγνωστικών εξετάσεων και των δυνατοτήτων έγκαιρης αντίδρασης.»

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων απέστειλε επίσης ένα εμπειρογνώμονα στην Τουρκία για να συμβουλεύσει τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την αξιολόγηση του κινδύνου με βάση τα εκδηλωθέντα κρούσματα. Τα ειδικά αυτά μέτρα για τη γρίπη των πτηνών ενσωματώνονται σε μία συνολική στρατηγική για την αναβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών στην Τουρκία και για τη στήριξη της εναρμόνισης προς το κοινοτικό κεκτημένο στον κτηνιατρικό τομέα. Η Επιτροπή δρομολόγησε το πρώτο ολοκληρωμένο προενταξιακό έργο στον τομέα αυτό ήδη από το 2002.»

«Όσον αφορά μια ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Επιτροπής συνεργάζονται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βελτίωση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης. Οι εμπειρογνώμονες κρίνουν ότι η παρούσα κατάσταση στην Τουρκία δεν θεωρείται ακόμη πανδημία.»

«Το Νοέμβριο του 2005, η Επιτροπή ενέκρινε επικαιροποιημένο κοινοτικό σχέδιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης το οποίο ευθυγραμμίζει ενδεχόμενες κοινοτικές ενέργειες για κάθε φάση μιας πανδημίας γρίπης, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.»

«Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στην Στοκχόλμη και με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη, παρακολουθεί στενά την κατάσταση ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο. Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, μεικτές ομάδες αξιολόγησης πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ένα αριθμό επιλεγμένων κρατών μελών και κρατών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να αξιολογήσουν από κοντά την ετοιμότητα σε εθνικό επίπεδο και να παρέχουν συμβουλές για τη διαλειτουργικότητα και τα υφιστάμενα κενά.»

«Η Επιτροπή πραγματοποίησε άσκηση αντιμετώπισης της πανδημίας γρίπης για να ελέγξει τα συστήματα επικοινωνίας και τη διαλειτουργικότητα των εθνικών σχεδίων. Η έκθεση αξιολόγησης αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2006.»

«Η Επιτροπή διατηρεί επίσης συνεχή διάλογο με τους ευρωπαίους κατασκευαστές εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κατάλληλων φαρμάκων σε περίπτωση πανδημίας. Προς το παρόν, η Επιτροπή εξετάζει τις δυνατότητες για δημιουργία κοινοτικού στρατηγικού αποθέματος αντιιικών φαρμάκων.»

To Γραφείο Τύπου