Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2006

Δεν διαψεύδει η Κομισιόν την ύπαρξη εσωτερικού εγγράφου, που αποκαλεί την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία

Απάντηση του Επιτρόπου Ρεν στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την ύπαρξη εσωτερικού εγγράφου της Κομισιόν, που ζητά από τα στελέχή της όταν απευθύνονται σε αξιωματούχους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), εφόσον δεν παρευρίσκονται Έλληνες, ν' αναφέρονται στη γειτονική χώρα όχι με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομά της αλλά ως «Μακεδονία», απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης κ.Όλι Ρεν.

Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο αυτό είχε αποκαλυφθεί τον προηγούμενο Φεβρουάριο και όπως είχε γίνει γνωστό είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από την απάντηση, ο κ. Επίτροπος:

Δε διαψεύδει την ύπαρξη του εσωτερικού εγγράφου και

Περιορίζεται να δηλώσει ότι η Κομισιόν χρησιμοποιεί τον όρο ΠΓΔΜ «σε όλα τα επίσημα έγγραφά της».

Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

«Η πολιτική της Επιτροπής είναι να αναφέρεται στη χώρα ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ", που είναι το προσωρινό όνομα που συμφωνήθηκε κατά την είσοδο της χώρας αυτής στα Ηνωμένα Έθνη, μετά την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, η Eπιτροπή χρησιμοποιεί με πάγιο τρόπο το πλήρες όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε όλα τα επίσημα έγγραφά της.

Η Eπιτροπή υποστηρίζει πλήρως όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων 817/93 και 845/93 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.»

To Γραφείο Τύπου