Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2006

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Δ. Παπαδημούλης: Να απαγορευθεί η εγκατάσταση λογισμικού συνακροάσεων, ερήμην των εθνικών αρχών και των συνδρομητών.

Αύριο το απόγευμα συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τις παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από το Συμβούλιο της ΕΕ με αφορμή το σκάνδαλο στην Ελλάδα να απαγορευθεί στις εταιρείες παροχής λογισμικού στην Ευρώπη (π.χ. Ericsson) η εγκατάσταση λογισμικού συνακροάσεων -έστω και «εν υπνώσει»- σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χωρίς προηγούμενη έγκριση των εθνικών αρχών και ενημέρωση των συνδρομητών.

Η πλήρης ερώτηση, η οποία θα απαντηθεί από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ και Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Χανς Βίνκλερ, έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα συγκλονίζεται από σκάνδαλο υποκλοπών κινητής τηλεφωνίας. Από καταθέσεις στην ερευνητική κοινοβουλευτική Επιτροπή προέκυψε ότι η εταιρεία Ericsson, που παρείχε στη Vodafone το λογισμικό λειτουργίας της, είχε εγκαταστήσει μαζί με αυτό μη ενεργοποιημένο λογισμικό συνακρόασης, που παρέχεται ενδεχομένως και από άλλες ανταγωνίστριές εταιρείες, σε εταιρείες-πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Το λογισμικό με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές, ενεργοποιούσε το εγκατεστημένο λογισμικό συνακρόασης και θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Ευρώπη διέθετε το ίδιο λογισμικό λειτουργίας.

Δεδομένης της σημασίας της υπόθεσης για την ασφάλεια των κρατών μελών και των δικαιωμάτων των πολιτών, σε ποιες εταιρείες κρατών-μελών έχει εγκατασταθεί λογισμικό νόμιμων συνακροάσεων; Προτίθεται να ερευνήσει το Συμβούλιο αν και σε άλλα κράτη- μέλη γίνονται ανάλογες παράνομες παρακολουθήσεις; Προτίθεται να απαγορεύσει στις εταιρείες παροχής λογισμικού την εγκατάσταση λογισμικού συνακρόασης σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χωρίς προηγούμενη έγκριση των εθνικών αρχών και δεν έχουν ενημερωθεί οι συνδρομητές;»

To Γραφείο Τύπου