Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/04/2006

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: "Η Επιτροπή προσέφυγε εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζει την οδηγία 2002/58 για την προστασία των δεδομένων"!!

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση ερώτησης Δ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Συζήτηση για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα, έγινε χθες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή σχετική ερώτηση προς το Συμβούλιο της Ε.Ε. του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης αφού σημείωνε ότι: «Από καταθέσεις στην ερευνητική κοινοβουλευτική επιτροπή, προέκυψε ότι η εταιρεία Ericsson, που παρείχε στη Vodafone το λογισμικό λειτουργίας της, είχε εγκαταστήσει μαζί με αυτό μη ενεργοποιημένο λογισμικό συνακρόασης, που παρέχεται ενδεχομένως και από άλλες ανταγωνίστριές εταιρείες, σε εταιρείες-πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Το λογισμικό με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές ενεργοποιούσε το εγκατεστημένο λογισμικό συνακρόασης και θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Ευρώπη διέθετε το ίδιο λογισμικό λειτουργίας.», κατέληγε στο βασικό ερώτημα: «Προτίθεται να απαγορεύσει στις εταιρείες παροχής λογισμικού την εγκατάσταση λογισμικού συνακρόασης σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χωρίς προηγούμενη έγκριση των εθνικών αρχών και χωρίς ενημέρωση των συνδρομητών;»

Στην απάντησή του ο Αυστριακός Υφυπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Χανς Βίνκλερ, αφού σημείωσε ότι «το Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα» έριξε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Επισημαίνω ότι η Ε.Επιτροπή έχει το καθήκον να φροντίζει για την τήρηση των συνθηκών και των εσωτερικών διατάξεων που εκδίδονται για την τήρησή τους, να προσφεύγει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» και «Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις κοινοτικού δικαίου, που όταν δεν τηρούνται, τότε η Ευρ. Επιτροπή έχει, όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες προσφυγής στο Ευρ. Δικαστήριο και το πράττει άλλωστε.»

" Δε θα ήθελα να υπεισέλθω σε κάθε μια από τις ξεχωριστές οδηγίες, αλλά μονάχα να αναφερθώ στην οδηγία 95/46 για την προστασία των δεδομένων, και ορισμένες άλλες οδηγίες, όπως εκείνη που αναφέρεται στους φορείς παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, σύμφωνα με την οποία οι φορείς οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των επικοινωνιών αυτών. Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις κοινοτικού δικαίου, που όταν δεν τηρούνται, τότε η Ευρ. Επιτροπή έχει, όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και το πράττει άλλωστε.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην συμπληρωματική του ερώτηση επισήμανε: «Ενδιαφέρον το πινγκ πονγκ που παίζετε με την Κομισιόν και η έμμεση υπόδειξή σας να κάνει κάτι παραπάνω, αλλά το σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα μου. Παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού, υπουργών, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, του Έλληνα Επιτρόπου κ. Δήμα. Απορώ πως δεν σας απασχόλησε στο Συμβούλιο η προφανής ευρωπαϊκή του διάσταση. Πώς είστε τόσο σίγουρος κ. Υπουργέ ότι δεν παρακολουθούνται και τα δικά σας τηλεφωνήματα;»

Απαντώντας εκ νέου ο κ. Χ. Βίνκλερ σημείωσε: «Εάν η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτές οι διατάξεις δεν επαρκούν, τότε πάλι η Κομισιόν -και μόνον εκείνη έχει- το δικαίωμα να ζητήσει συμπλήρωση των σχετικών διατάξεων. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέτρα εφαρμογής της Οδηγίας 2002/58 και γι' αυτό το λόγο η Επιτροπή προσέφυγε ενώπιον του ΔΕΚ κατά την Ελλάδας (C-475/04) .»

To Γραφείο Τύπου